Els talibans ordenen suspendre l'accés de les dones a totes les universitats

La decisió arriba en plena època d'exàmens de final de trimestre

ARA
2 min
Els talibans juguen a la confusió per collar les dones

BarcelonaEl govern talibà ha emès aquest dimarts una ordre a tots els centres d'educació superior del país perquè prohibeixin l'entrada a les dones. Segons ha confirmat un portaveu del ministeri d'Educació Superior, s'ha enviat una carta a totes les universitats públiques i privades afganeses per ordenar que suspenguin l'accés a les estudiants de manera immediata i fins a nou avís.

La decisió arriba, de fet, quan molts estudiants universitaris estan fent exàmens de final de trimestre. La mare d'una estudiant universitària, que va demanar no revelar el seu nom per motius de seguretat, va dir a Reuters que la seva filla li havia trucat plorant de seguida que havia tingut coneixement de la carta dels talibans, i que temia que ja no pogués continuar els seus estudis de medicina a Kabul. "El dolor que no només jo, sinó també totes les altres mares, tenim al cor no es pot descriure. Totes sentim aquest dolor, estem preocupades pel futur de les nostres filles", deia.

Des que van arribar al poder l'agost del 2021, els talibans han anat restringint progressivament l'accés a l'educació de les dones i nenes, però fins ara no ho havien fet obertament amb una ordre directa a totes les universitats. Això, malgrat que quan es van instal·lar en el poder van voler transmetre una imatge més conciliadora davant de la comunitat internacional i van assegurar que les dones no perdrien drets. Res més lluny del que ha acabat passant. Al març, de fet, el govern dels radicals islamistes ja va ser blanc de les crítiques internacionals per haver canviat de sentit en els senyals que havia anat emetent, que semblava que els portarien a obrir totes les escoles secundàries per a noies.

La nova patacada als drets de les dones afganeses, amb la suspensió de l'accés a les universitats del país, arriba el mateix dia que estava prevista una sessió del Consell de Seguretat de l'ONU sobre l'Afganistan a Nova York. Allà, la representant especial de la secretària general de l'ONU per a l'Afganistan, Roza Otunbayeva, ha reaccionat immediatament a la notícia, que assegura que "soscava" totalment la relació de l'administració talibana amb la comunitat internacional.

"Mentre les nenes continuïn excloses de l'escola i les autoritats de facto ignorin altres motius de preocupació expressats per la comunitat internacional, continuarem en un atzucac", va dir.

stats