Els talibans decreten l'ús obligatori del burca en espais públics

L'ordre adverteix que les treballadores del govern que no portin hijab seran acomiadades

ARA
2 min
El burca

BarcelonaEl burca ja era obligatori quan els talibans van governar l'Afganistan entre el 1996 i el 2001. Aleshores, es va convertir en el símbol de la repressió contra les dones afganeses. Ara, uns nou mesos després que tornessin al poder, el burca torna a ser d'ús obligat a tot el país. Una ordre pública emesa per l'executiu talibà aquest dissabte ho ha decretat així. "Malgrat que el 99% de les dones afganeses ja fan servir hijab, la resta també l'hauria d'utilitzar i no hi ha excusa", diu l'ordre aprovada pel ministeri de Propagació de la Virtut i Prevenció del Vici, que especifica que quan diu "hijab" es refereix a totes aquelles peces que cobreixin tot el cos, i que en aquest cas "el burca n'és la millor versió".

De fet, s'adverteix a les dones que treballen al govern talibà que seran acomiadades en cas que no facin servir el hijab, que és el vel que cobreix el cap. Però queda clar que en realitat es refereixen al burca, i també adverteixen que si la dona o la filla d'un funcionari del govern no fa servir aquesta peça de roba ell mateix serà acomiadat.

Segons l'ordre aprovada aquest dissabte, si es detecta alguna dona que no porta hijab, en primer lloc s'enviarà les forces de seguretat a informar-ne el tutor o membre masculí de la família, i si segueix sense complir la norma, aquest home serà cridat a declarar, podrà "ser detingut durant tres dies" i "entregat als tribunals per rebre el seu càstig com a última instància".

"El hijab és la nostra felicitat i el nostre orgull com a dones musulmanes, però el govern talibà ens imposa el seu codi de vestimenta específic per a nosaltres", diu l'activista social afganesa Yalda Parwani a l'agència Efe. Segons Parwani, aquesta imposició dels fonamentalistes és una manera de "convèncer els seus combatents que estan fent un govern islàmic a l'Afganistan com se'ls va prometre durant la guerra dels últims 20 anys".

Des de l'arribada al poder dels talibans, a mitjans d'agost de l'any passat, les dones han vist com els seus drets es reduïen progressivament, tot i que en un primer moment havien assegurat que aquest cop el nou govern els respectaria, cosa que preocupava especialment les potències occidentals com els Estats Units, que van facilitar l'arribada al poder dels talibans amb una retirada caòtica del país. Però aviat es va prohibir a les adolescents d'assistir a les escoles, es va imposar la segregació per sexes a llocs públics i el veto a viatjar sense vel i sense anar acompanyades d'un familiar masculí en trajectes llargs. A poc a poc, la realitat que viuen les dones en aquest país es va assemblant cada vegada més a l'època del primer règim talibà, del 1996 al 2001, quan van ser recloses a casa, sense possibilitat d'estudiar ni treballar.

Darrere de moltes d'aquestes regulacions contra les dones hi ha el totpoderós ministeri de Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici, que va entrar en vigor durant el primer règim talibà, es va extingir amb la invasió nord-americana i va quedar com un mal record per als afganesos durant els següents 20 anys. Amb la tornada al poder dels talibans el 15 d'agost passat, aquest ministeri ha tornat i s'ha instal·lat, precisament, a la seu que ocupava fins ara el desaparegut ministeri de la Dona.

stats