Pròxim Orient
Internacional 06/09/2021

Sis palestins fugen d'una presó d'alta seguretat israeliana a través d'un túnel

Quatre dels presos complien cadena perpètua per delictes de terrorisme

3 min
El forat per on els sis presos palestins han sortit a l'exterior de la presó de Gilboa

SabadellSis presos palestins, quatre dels quals condemnats a cadena perpètua per actes de terrorisme, s'han escapat aquesta nit de la presó israeliana de Gilboa, considerada un dels centres penitenciaris de màxima seguretat del país. La presó està situada al nord d'Israel, a menys de 5 quilòmetres de Cisjordània i a uns 15 de la frontera amb Jordània, i les forces de seguretat temen que els fugitius vulguin refugiar-se en algun d'aquests territoris. La policia i l'exèrcit han posat en marxa una operació de cerca i captura, amb la participació d'unitats d'elit, gossos, drons i helicòpters, amb l'objectiu de trobar-los abans que travessin la frontera, tot i que de moment no els han localitzat.

Un dels fugitius és Zakaria Zubeidi, antic líder de la Brigada dels Màrtirs d'Al-Aqsa a la ciutat cisjordana de Jenin, considerat autor intel·lectual de diversos atemptats però que el 2007 va ser inclòs en una amnistia oferta per les autoritats israelianes a alguns membres d'aquesta organització. Tot i això, el 2019 va ser arrestat per la seva presumpta implicació en noves accions terroristes, i actualment se l'estava jutjant. Els seus cinc companys de fuga, també originaris de l'entorn de Jenin, eren membres del grup terrorista Jihad Islàmica, quatre dels quals havien sigut condemnats a cadena perpètua per haver planificat o executat atacs en què van morir ciutadans israelians. El cinquè estava empresonat amb una ordre especial de detenció, sota sospita de terrorisme però sense que se li haguessin atribuït càrrecs concrets.

Un "defecte estructural"

Els investigadors creuen que els sis presos, que compartien cel·la, s'han escapat a través d'un túnel que havien excavat al lavabo de la cel·la. Un vídeo difós a Twitter mostra alguns agents inspeccionant el forat, que comunica amb un espai buit situat sota el terra de la presó. Un responsable policial ha definit aquesta cavitat, una mena de passadís que s'hauria creat durant la construcció de l'edifici, com un "defecte estructural" del centre penitenciari. Aquests petits corredors subterranis haurien permès als presos arribar fins al mur exterior de la presó, i des d'allà han sortit a la superfície a través d'un altre forat excavat a tocar de la paret i que estava tapat amb branques. Segons el diari Jerusalem Post, la construcció del túnel ha durat cap a un mes i els presos feien servir una cullera rovellada que estava amagada darrere d'un pòster.

Els serveis d'intel·ligència creuen que els fugitius estaven en contacte amb l'exterior a través d'un telèfon mòbil que haurien aconseguit introduir d'amagat a la cel·la i que van ser recollits per un cotxe al sortir a l'exterior. L'absència dels sis presos s'ha detectat cap a les 4 h de la matinada, després que alguns grangers avisessin les autoritats de la presència de "figures sospitoses" als camps de la zona pròxima a la presó.

Fonts governamentals han explicat que el primer ministre israelià, Naftali Bennett, ha parlat amb el ministre de Seguretat Pública, Omer Bar-Lev, per fer-li notar que es tracta d'un "incident greu" i demanar-li "el màxim esforç" per part de les forces de seguretat per trobar els fugitius. Un funcionari del servei de presons s'ha referit als fets com un "greu error de seguretat i d'intel·ligència". De moment, la resta d'interns de la presó de Gilboa han sigut traslladats a altres centres per por que poguessin estar construint túnels semblants.

Mentrestant, a Gaza i a Cisjordània s'ha celebrat la fuga als carrers. La Jihad Islàmica ha qualificat l'acció d'"heroica" i Hamàs ha parlat d'una "gran victòria" que demostra que "la voluntat i la determinació" dels "valents soldats" palestins empresonats "no poden ser derrotades".

stats