Internacional 06/12/2022

Segon dia consecutiu d'atac amb drons sobre territori rus

Zelenski visita el Donbass en un nou desafiament a les annexions il·legals de Putin

3 min
El president Zelenski, durant la seva visita a la ciutat de Sloviansk, al Donbass

LondresVladímir Putin ha mantingut aquest dimarts consultes amb els assessors de seguretat després que per segon dia consecutiu hi hagi hagut un atac contra el territori de la Federació russa. Les autoritats del Kremlin han informat que un dron ha esclatat prop d'un camp d'aviació a la regió de Kursk, propera a la frontera amb Ucraïna. Com a resultat de l'atac s'ha incendiat un dipòsit de combustible.

Moscou també va responsabilitzar aquest dilluns Kíiv de l'atac amb drons a altres dos aeròdroms, a Riazan i Saratov, al centre-sud de Rússia, un tipus d'acció molt inusual per part de les forces ucraïneses, ja que les dues instal·lacions es troben centenars de quilòmetres allunyades del principal teatre d'operacions. Els atacs haurien tingut lloc amb drons de fabricació de l'era soviètica. Kíiv no ha volgut admetre la seva implicació en les accions, que fonts russes han assegurat que van causar sis víctimes mortals.

Amb posterioritat a la reunió de Putin amb els seus assessors, Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, va assegurar que les autoritats estaven prenent les "mesures necessàries" per protegir el país dels atacs d'Ucraïna. Amb tot, aquest atac planteja seriosos dubtes sobre l'eficàcia del sistema de defensa antiaèria de Moscou.

Hores abans que Putin mantingués la reunió al Kremlin, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat la ciutat de Sloviansk. Situada a la regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, és una de les quatre que Rússia considera com a part del seu territori, i que es va annexionar il·legalment després d'uns pretesos referèndums a finals de setembre. L'arribada de Zelenski és un nou desafiament a l'autoritat de Putin, doncs. Però malgrat aquesta política de gestos, el cert és que Rússia continua castigant durament les infraestructures de la xarxa elèctrica ucraïnesa, un dia després que les instal·lacions clau fossin atacades un cop més en una última onada de bombardejos russos.

Amb tot, el ministre d'Energia ucraïnès ha assegurat aquest dimarts que esperava reduir significativament el "dèficit elèctric causat pels últims atacs" aquest mateix vespre, tornant a connectar les centrals nuclears a la xarxa. A Ucraïna ja hi ha neu i temperatures sota zero a moltes regions, i milions de persones no tenen electricitat ni aigua corrent. Les autoritats temen molt seriosament morts per hipotèrmia.

D'altra banda, Rússia i Ucraïna han informat també aquest dimarts de l'intercanvi de 60 presoners de guerra per cada bàndol en l'últim d'una sèrie d'intercanvis d'aquest tipus. El cap de gabinet presidencial d'Ucraïna, Andriy Yermak, ha elogiat els ucraïnesos que tornaven com a herois i ha dit també que incloïen desenes que havien resistit a la ciutat de Mariúpol i a l'assetjada planta d'acer d'Azovstal.

Propaganda russa a Letònia

L'últim canal de televisió independent de Rússia, TV Rain, ha estat tancat a Letònia després de menys de cinc mesos que fes la primera emissió. El canal, conegut com Dozhd en rus, ha estat acusat per les autoritats de Riga de mostrar contingut en defensa de la invasió d'Ucraïna. A través de les xarxes socials, TV Rain ha qualificat les al·legacions d'"injustes i absurdes". La retirada efectiva de la llicència tindrà lloc a partir d'aquest dijous, 8 de desembre.

TV Rain ha assegurat que obeirà l'ordre, però mantindrà la programació a través de YouTube, que és on la majoria de la seva audiència veu el seu contingut. Tanmateix, ja no podrà emetre per cable dins de Letònia, país que té una gran població de parla russa: unes 315.000 persones dels 1,88 milions d'habitants totals de la república bàltica.

stats