Internacional 29/08/2019

Un sector de les FARC torna a agafar les armes

El dissident Iván Márquez denuncia, pistola en mà, que el president Duque ha "traït" la pau

Marta Rodríguez
3 min
Márquez, en l'anunci de la tornada a les armes, envoltat de dissidents de les FARC armats

BarcelonaEls pitjors auguris i temors s’han confirmat a Colòmbia, en mig de la lenta i difícil implementació dels acords de pau amb les FARC. Iván Márquez, número dos de l’antiga guerrilla, ha clavat una estocada al dèbil procés a l’anunciar que reprèn la “lluita armada” per la “traïció” de l’estat al pacte de l’Havana del 2016. “No vam ser vençuts ni derrotats així que la lluita continua”, ha proclamat Márquez en un vídeo penjat a YouTube en què apareix vestit de verd militar i amb una vintena de persones armades.

En 32 minuts, Márquez, l’àlies de Luciano Marín Arango, ha sembrat la incertesa i la por de si serà capaç d’arrossegar els excombatents desencisats i crítics pels obstacles i dil·lacions imposades pel president Iván Duque, partidari de revisar els acords.

El vídeo suposa la reaparició de Márquez, que fa un any ja no va recollir la seva acta de senador com a membre de la FARC, la formació política en què s’ha convertit la dissolta guerrilla. Malgrat que va dirigir la delegació dels guerrillers a les converses de l’Havana i que va estar present en el desmantellament de les armes, Márquez havia mostrat discrepàncies amb els seus companys per la manera de com estaven digerint la transició a la vida institucional i ja, des del seu amagatall, havia criticat el ràpid desarmament.

La direcció de la FARC va ser contundent i va parlar d’'error delirant” que poden fer perillar “l’anhel” del poble colombià d’un país pacificat. Márquez s’havia enfrontat a Rodrigo Londoño 'Timochenko', president del partit, que poques hores després de l’anunci del seu excompany s’esforçava a reiterar que “més del 90% d’exguerrillers segueixen compromesos amb la pau” per minimitzar-hi la transcendència.

El desmarcatge de la FARC

Ja abans que es fes de dia a Colòmbia, Londoño lamentava a l’emissora Blu Radio que l’acció dels seus antics companys només fa que donar “munició a qui està en contra del procés” i pot perjudicar els interessos de la FARC en les eleccions locals de l’octubre, després que en les del 2018 obtinguessin un pobríssims resultats.

Márquez havia guanyat la partida a l’hora de mantenir les sigles FARC, una decisió que ara Timochenko vol rectificar en la pròxima assemblea de la formació. El canvi de nomenclatura és un pas simbòlic però “donaria un punt d’honor” a la formació i legitimaria un discurs polític sense fissures, assenyala César Niño, politòleg i especialsita en seguretat de la Universitat Sergio Arboleda de Bogotà. Hi ha un altre factor clau per evitar el descarrilament del procés, apunta l’analista, i és que l’Estat estigui a l’alçada amb els compromisos, alhora que entén que el rearmament dels dissidents també posarà “a prova” la capacitat de resistència de les institucions.

L’aposta per la pau va arribar també per part de l’executiu de Duque però no ho va fer per boca del president, que va mantenir un inquietant silenci. L’actual comissionat per a la pau, Miguel Ceballos, ha assegurat el “compromís 100%” amb el procés. De la mateixa manera, l’expresident Juan Manuel Santos, que va liderar les negociacions i va rubricar l’acord, també ha sortit en defensa del full de ruta i ha animat la cúpula 'farquista' a reprimir els desertors.

En el vídeo Márquez assegura que el seu grup vol aliances amb l’ELN, l’altra gran guerrilla, molt activa a la porosa frontera veneçolana, una associació que pot fer augmentar “la inseguretat” a la regió, assenyala el professor Niño. En aquest sentit, l’especialista s’atreveix a indicar que els de Márquez tornen a les armes ja no per un rearmament ideològic de la guerrilla sinó com una manera de recuperar el negoci lucratiu d’armes i drogues.

stats