Internacional 21/09/2016

Sarkozy obre la batalla per liderar la dreta francesa amb una visita a Calais

El candidat no ha trepitjat el camp de refugiats espontani, quan creix la tensió per la construcció del nou mur que blinda la Gran Bretanya

Alícia Sans
3 min
Sarkozy, en sortir de l'ajuntament de Calais.

ParísCoincidint amb l’inici oficial de la campanya de les primàries del centredreta, que es celebraran al novembre, el candidat Nicolas Sarkozy s’ha desplaçat aquest matí fins a Calais, una visita clau (i obligada) per a tots els aspirants a ocupar l’Elisi a partir de l’any vinent. Sarkozy, però, no ha trepitjat el campament d’immigrants on entre 6.900 i 10.000 persones malviuen mentre esperen travessar el canal de la Mànega per arribar al Regne Unit. "Sóc aquí per reunir-me amb els habitants de Calais i no per visitar la ‘jungla’, perquè la ‘jungla’ vull que marxi”, ha etzibat l’expresident francès durant la taula rodona entre electes, habitants i comerciants que l’alcaldessa de Calais, la conservadora Natacha Bouchart, ha organitzat a l’Ajuntament.

Un posicionament que ja s’havia evidenciat amb la promesa, si surt escollit president el maig del 2017, de traslladar els immigrants a l’altra banda de l’Eurotúnel. “Ja que la majoria d’aquests estrangers vénen a Calais per passar al Regne Unit, vull que els nostres amics britànics assumeixin el tractament de les demandes d’aquells que vulguin l’asil en terres angleses, en un centre tancat a la Gran Bretanya”, va explicar fa uns dies l’expresident francès en una entrevista al diari local 'La Voix du Nord'.

“La meva intenció és anar a Londres l’endemà de l’elecció presidencial [si surt president] per negociar les condicions d’un nou acord de Le Touquet”, va afirmar Sarkozy. Un acord bilateral entre França i el Regne Unit firmat el 2003 pel mateix Sarkozy, quan era ministre de l’Interior del govern Villepin, el qual, entre altres mesures, permet als agents britànics efectuar controls en territori francès i viceversa, i que ubica així la frontera francobritànica a Calais.

És a dir, si un agent britànic denega l’entrada a una persona que vol anar al Regne Unit, aquesta queda bloquejada a França. El contrari del que ara demana Sarkozy, que el 2002 tenia entre cella i cella el tancament del centre d’acollida de Sangatte, “un dipòsit d’immigrants clandestins tolerat per França” segons la Gran Bretanya, que pressionava l’Hexàgon perquè tanqués aquest centre amb capacitat per a 200 persones però que va arribar a tenir-ne fins a 1.600.

Llavors, però, ni Sarkozy ni el govern francès dels anys 2000, sota la presidència de Jacques Chirac, van preveure que hi hauria tants immigrants que voldrien fer la ruta França-Regne Unit, i tant pocs que voldrien fer-la a la inversa. El 2015, la Gran Bretanya va registrar menys de la meitat de les 80.075 demandes d’asil que va compatibilitzar França.

Obres de construcció del mur per blindar el Regne Unit dels migrants a Calais.

La visita de l’expresident a Calais coincideix amb l’inici de les obres de construcció d'un mur de ciment -de quatre metres d'altura i d'una extensió d'un quilòmetre- per protegir la carretera que condueix al port de Calais. Un mur de 2,7 milions d’euros, finançat pel govern britànic però construït per França, al qual s'oposen càrrecs electes i organitzacions perquè la seva construcció no farà sinó desplaçar els immigrants un quilòmetre més enllà.

Durant la visita exprés de Sarkozy a Calais, a París s’ha anunciat la llista oficial dels set candidats que es presentaran a les primàries del centredreta, entre els quals es troba l’expresident, juntament amb Alain Juppé, François Fillon, Bruno Le Maire, Jean-François Copé, Nathalie Kosciusko-Morizet i Jean-Frédéric Poisson. Només una candidatura, la d’Hervé Mariton, ha sigut rebutjada.

stats