S'acaba l'era Merkel: Olaf Scholz és escollit nou canceller

El socialdemòcrata obté 395 vots per formar el govern de coalició amb Verds i liberals

4 min
El socialdemòcrata Olaf Scholz ha estat escollit canceller federal pel Parlament alemany

Dortmund (Alemanya)A Alemanya aquest dimecres ha acabat una era. Després de 16 anys, més exactament 5.860 dies, Angela Merkel deixa de ser cancellera de la primera economia d'Europa. La sort del país queda en mans del socialdemòcrata Olaf Scholz, que dirigirà el govern federal els pròxims quatre anys amb la coalició anomenada semàfor, pels colors dels tres partits que la formen: el vermell socialdemòcrata, el groc liberal i el verd dels ecologistes. Un tripartit inèdit, resultat de dos mesos de negociacions després de les eleccions del setembre passat, amb victòria dels socialdemòcrates, que van obtenir un 25,7% dels vots.

El nou executiu de Scholz, format per vuit ministres homes i vuit ministres dones, té molts reptes al davant. I no només cobrir el buit, enorme, que deixa Merkel, un factor d’estabilitat enmig de les múltiples crisis que li va tocar gestionar. El flamant govern de Berlín també haurà de fer front de forma immediata a la quarta onada d’infeccions de coronavirus -la més virulenta de totes-, la crisi climàtica, la desigualtat social o l’extremisme de dreta, “l’amenaça més gran” per a la seguretat del país, en paraules de la ministra Nancy Faeser, la primera dona en la història de la República Federal que es farà càrrec de la cartera d’Interior.

En la seva elecció com a canceller, Scholz, de 63 anys, ha obtingut 395 vots d’entre els 707 parlamentaris presents al Bundestag. La majoria parlamentària que formen els tres partits que constitueixen el nou govern de Berlín és de 416 escons, però la votació s’ha de mantenir secreta i sempre apareixen alguns dissidents. En tot cas, Scholz ha obtingut el de més dels 369 vots que li calien per ser nomenat canceller. Tres vots s’han declarat invàlids, 303 han denegat el suport a Scholz i sis han expressat abstenció.

Merkel, que el 2018 va anunciar que el 2021 es retiraria de la vida política, ha seguit la votació del seu successor des del Bundestag, però com que per primer cop des de desembre de 1990 no n’és diputada, ho ha hagut de fer des de la tribuna d’honor. Al ser saludada per la nova presidenta del Parlament, Bärbel Bas, la ja excansellera ha rebut una llarga ovació d’agraïment i comiat que l’ha obligat a aixecar-se, amb l’emoció continguda, fins a tres cops del seu seient. Tots els diputats de la cambra baixa a excepció dels de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) l’han aplaudit dempeus durant més d’un minut.

Per només nou dies, de fet, Merkel no ha igualat el temps de servei a la cancelleria del seu mentor polític, Helmut Kohl. Però a diferència de qualsevol dels seus successors, ella marxa sense ser derrotada a les urnes, decidint quan i com volia emprendre la retirada.

El novè canceller

Scholz és el novè canceller de la República Federal Alemanya des del final de la Segona Guerra Mundial. Després que el president del país, Frank-Walter Steinmeier, documentés oficialment el resultat de la votació, Scholz ha jurat el càrrec al Bundestag tal com indica l’article 56 de la Constitució alemanya. “Juro que dedicaré la meva força al benestar del poble alemany, augmentaré el seu benefici, evitaré que se'l perjudiqui, mantindré i defensaré la Llei Fonamental i les lleis de la Federació, compliré amb les meves obligacions a consciència i exerciré la justícia davant de qualsevol”, ha pronunciat amb solemnitat. Com ja va fer en altres juraments, el flamant canceller socialdemòcrata ha omès la frase final optativa “Que Déu m’ajudi”. Fins ara, de fet, era vicecanceller i ministre de Finances del govern de coalició de Merkel.

El nou govern de Berlín està format per una coalició inèdita en l'àmbit federal. Des dels anys 50 no hi havia, a més, cap tripartit al capdavant de l’executiu. El Partit Socialdemòcrata alemany gestionarà set ministeris (Treball i Social, Interior, Sanitat, Defensa, Cooperació Econòmica i Desenvolupament, Construcció i Habitatge i ministeri de la Cancelleria), els Verds, cinc (Exteriors, Economia i Protecció del Clima, Alimentació i Agricultura, Medi Ambient i Família i Dones) i els liberals, quatre (Finances, Justícia, Educació i Trànsit i Digital). Els respectius ministres han fet també el jurament del seu càrrec al Bundestag.

"Faci's seva aquesta casa"

Merkel ha felicitat Scholz de seguida que han procedit, a primera hora de la tarda, a fer el relleu del càrrec a la cancelleria. “Faci’s seva aquesta casa i treballi per fer el millor per al nostre país”, li ha adreçat la ja excancellera. “Potser endevina que aquesta és una tasca excitant, satisfactòria i també exigent, però quan un l’agafa amb alegria també és potser una de les tasques més boniques que hi ha, assumir responsabilitat per aquest país. Li desitjo de tot cor tot el millor i un bon lideratge per al país”, li ha traslladat.

Scholz ha agraït a la seva predecessora tota la feina feta en els últims 16 anys. “Ha aconseguit coses magnífiques”, ha concedit el líder socialdemòcrata, mentre admetia l’absoluta confiança amb què han treballat plegats en el govern anterior. Amb un somriure, ha assegurat que ell no canviarà gaire cosa a la cancelleria.

Després de la seva votació, Scholz ha rebut la felicitació de diversos líders internacionals, entre d’altres del president francès, Emmanuel Macron, que el rebrà divendres en la primera visita oficial a l’estranger. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat també per desitjar molts èxits al seu homòleg “per a aquest temps en què Espanya i Alemanya continuaran treballant per fer de la UE un lloc més just i igualitari per a tota la ciutadania”.

Ha acabat l’era d’Angela Merkel a Berlín. Cal veure ara si realment comença una de nova, la d’Olaf Scholf.

stats