La central nuclear de Zaporíjia torna a tenir electricitat, però l'ONU adverteix que "un dia se'ns acabarà la sort"

Una nova pluja de míssils russos deixa sis civils morts a Ucraïna, cinc d'ells a Lviv

Sònia Sánchez
3 min
Els treballadors d'emergència apaguen el foc de vehicles al lloc d'un atac amb míssils russos a Kíiv

BarcelonaRússia ha llançat aquest dijous un nou atac amb míssils a diverses ciutats d'Ucraïna, des de Kíiv fins a Khàrkiv, al nord-est; Odessa, al sud, o Lviv, a l'oest. Un total de 81 coets han caigut sobre diverses zones residencials, on han deixat almenys sis morts civils, i sobre infraestructures energètiques, cosa que ha provocat talls de llum en diversos llocs. El nou atac massiu també ha afectat temporalment la connexió amb la xarxa elèctrica de la planta nuclear de Zaporíjia, ocupada per les forces russes, un fet que ha fet posar de nou el crit al cel a la comunitat internacional. El cap de l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, advertia clarament del risc d'accident nuclear: "Cada cop que passa estem tirant els daus. I si permetem que això continuï un dia la sort se'ns acabarà", ha dit Grossi durant la reunió del consell d'administració de l'OIEA a Viena, on ha demanat que es fixi un perímetre de protecció que no permeti atacs al voltant de la planta nuclear.

La planta nuclear més gran d'Europa ha estat sense electricitat durant unes hores, però a última hora del matí s'havia pogut restablir el subministrament. A primera hora, l'agència ucraïnesa Energoatom informava que els reactors cinc i sis de la planta estaven apagats i que el funcionament de la instal·lació depenia de 18 generadors de dièsel que tenien combustible per a deu dies. Hores després, l'agència nuclear russa Rosenergoatom anunciava que s'havia recuperat la connexió i deia que "no hi ha cap amenaça o perill d'un accident nuclear".

Mentre continua la cruenta batalla a l'est per la ciutat de Bakhmut, aquest dijous a primera hora del matí les sirenes antiaèries tornaven a sonar arreu del país. A la ciutat de Lviv, a l'oest del país prop de la frontera amb Polònia, cinc persones han mort aquesta matinada per l'atac d'un míssil al seu edifici. Eren tres homes i dues dones que eren a casa seva quan hi ha caigut un coet i ha provocat un incendi, segons el cap militar regional, Maksim Kozitski. "La runa s'està tot just retirant ara, hi pot haver altres persones a sota", deia a Telegram. Un altre civil ha mort en els bombardejos sobre Dnipró, al centre del país.

L'alcalde de la capital ucraïnesa, Vitali Klitxkó, ha explicat que s'han registrat explosions a Kíiv i que alguns cotxes cremaven al pati d'un edifici residencial. L'alcalde ha demanat a la població de la ciutat que busqui refugi. A més, una instal·lació elèctrica de la capital també ha estat colpejada i, "a causa dels talls d'electricitat, el 40% dels habitants de la capital estan ara mateix sense calefacció", ha dit Klitxkó.

"Ha estat una nit difícil. Un atac massiu de coets a tot el país. Atacs a les regions de Kíiv, Kirovohrad, Dnipró, Odessa, Khàrkiv, Zaporíjia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Jitómir i Vinnitsia. L'enemic ha disparat 81 míssils per intentar intimidar de nou els ucraïnesos, ha tornat a les seves miserables tàctiques", ha dit aquest matí de dijous el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. "Malauradament, hi ha ferits i morts", ha afegit, però ha assegurat que "tots els serveis funcionen i s'està recuperant el sistema energètic".

A Khàrkiv, fins a 15 míssils han caigut sobre edificis civils i sobre "instal·lacions d'infraestructura crítica", segons ha informat Oleg Siniegubov, el cap de l'administració regional. A la ciutat portuària d'Odessa, al sud, també hi ha hagut explosions en zones residencials i l'atac a una planta energètica ha ocasionat talls d'electricitat.

El ministeri de Defensa rus ha declarat que el bombardeig aeri ha estat una represàlia per la incursió ucraïnesa a la regió fronterera de Briansk: "L'exèrcit rus assesta en venjança un atac massiu", ha dit el portaveu de Defensa, Igor Konashénkov.

Altres regions atacades també en aquesta nova onada de míssils russos han estat Vínnitsia i Rivne, a l'oest, i Dnipró i Poltava, al centre del país. Les forces aèries ucraïneses diuen haver interceptat 34 míssils, d'un total de 81 coets de diversos tipus comptabilitzats durant la nit.

Aquest nou atac massiu, el més greu des de finals de gener, arriba just dues setmanes després del primer aniversari de la guerra, quan Ucraïna deia que esperava una ofensiva a gran escala de Rússia que no s'ha produït. La batalla al Donbass està encara enconada, i el president rus, Vladímir Putin, aposta per la via del xantatge amb la suspensió temporal del tractat de desarmament nuclear amb els Estats Units New Start. Ucraïna espera l'arribada dels nous tancs d'última generació d'Alemanya i els Estats Units, a més de l'arribada del bon temps, que ajudaria a retirar la raspútitsa del sòl ucraïnès per poder llançar una contraofensiva també al sud.

stats