L'atac rus a Ucraïna
Internacional 03/12/2022

Rússia diu que deixarà de vendre petroli a Europa aquest any per la limitació del preu

La UE ha establert un topall de 60 dòlars per barril al cru rus

ARA
2 min
Petrolier rus immobilitzat a Grècia

BarcelonaTots els governs de la Unió Europea han completat formalment aquest dissabte l'aprovació per establir un preu màxim de 60 dòlars per barril al petroli rus, com ja va anunciar ahir el Consell de la UE. Rússia ha insistit que no vendrà petroli a cap país que doni suport a aquesta mesura, i ha assegurat que deixarà de subministrar cru a Europa aquest mateix any, segons ha afirmat l'ambaixador rus davant els organismes internacionals a Viena, Mikhaïl Uliànov.

Quan es va començar a negociar aquesta mesura, Moscou ja va advertir que deixaria d'importar el seu petroli als països que apliquessin aquest límit, ja que considera que atempta contra les regles del lliure mercat. Rússia "no acceptarà aquest topall", ha afirmat aquest dissabte el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que ha afegit que el govern faria una anàlisi de l'acord de la UE per decidir de quina manera hi respon.

Amb tot, el límit –al qual s'han adherit els països del G-7 i Austràlia– no afecta directament el bloc comunitari, perquè a partir de dilluns aplicarà un embargament total al cru que importa de Rússia, llevat del que compra Hongria per l'oleoducte. Ara bé, prohibirà a les navilieres europees transportar el petroli rus a tercers països si es ven a un preu superior al fixat.

L'any passat, més de la meitat de les exportacions de petroli rus es destinaven a Europa, segons l'Associació Internacional d'Energia. Alemanya va ser el principal importador, seguit dels Països Baixos i Polònia. Però des de l'inici de la guerra, els països de la UE han fet esforços per disminuir la seva dependència.

Batalles al sud i l'est

Tot plegat és una mesura més per castigar Moscou per la seva guerra contra Ucraïna. Aquest dissabte, les autoritats ucraïneses a la regió de Kherson, al sud, han instat els veïns de la riba oriental del riu Dnipró a marxar-ne, ja que es preveu una intensificació dels combats. Aquesta és la zona on les tropes russes s'han replegat, després de retirar-se de la banda occidental del riu, on hi ha la capital regional, ara fa tres setmanes. De moment, però, les forces russes estan concentrant la major part dels seus esforços en intentar prendre el control de la ciutat de Bakhmut, a la província de Donetsk, segons el ministeri de Defensa britànic.

stats