L'atac rus a Ucraïna

Rússia intenta fer creure que ha matat 600 soldats ucraïnesos a Kramatorsk sense que n'hi hagi cap indici

Tant les autoritats de Kíiv com periodistes independents asseguren que la informació és falsa

ARA
2 min
Veïns de Kramatorsk a la zona bombardejada per l'exèrcit rus aquest diumenge.

BarcelonaEl ministeri de Defensa rus ha assegurat aquest diumenge que ha matat més de 600 soldats ucraïnesos en un atac amb míssils contra dues bases militars temporals a Kramatorsk, a la província de Donetsk. En un comunicat, ha argumentat que el bombardeig s'havia ordenat en represàlia per l'atac ucraïnès contra Makíivka la nit de Cap d'Any, de resultes del qual van morir almenys 89 militars russos, segons el recompte oficial reconegut per Moscou. Hores després, Kíiv ha negat la informació, que ha qualificat de "propaganda", i uns quants periodistes independents han assegurat que al lloc del suposat atac no hi havia cap indici d'una massacre d'aquestes dimensions.

El portaveu de Defensa rus, Ígor Konaixenkov, ha explicat que l'objectiu de la suposada "operació de revenja" havien sigut dos edificis que allotjaven més de 1.300 soldats, dels quals gairebé la meitat havien mort. Però la situació a la zona, descrita per exemple per periodistes de l'agència Reuters, era de només alguns edificis malmesos, no afectats directament pel bombardeig i sense cap prova que demostrés que hi havia hagut víctimes: no hi havia indicis evidents que s'hi haguessin allotjat soldats, ni rastre de cossos ni de sang, segons la mateixa agència.

Altres periodistes han informat a través de les xarxes socials i han publicat fotos que desautoritzaven la informació russa. "Hi soc i és una mica estrany que l'edifici ni tan sols estigui aïllat. Els veïns tampoc han vist ambulàncies aquest matí", ha explicat el reporter de la televisió pública finlandesa Antti Kuronen.

"És una altra notícia de propaganda russa", ha assegurat Serhi Txerevati, portaveu de l'exèrcit ucraïnès, a la BBC. Abans, el governador de Donetsk, Pavlo Kirilenko, havia informat que Rússia havia llançat set míssils contra Kramatorsk i l'alcalde de la ciutat, Oleksandr Hontxarenko, havia detallat que les bombes havien malmès dos centres educatius i vuit blocs de pisos i garatges, però que no hi havia hagut víctimes.

El de Kramatorsk no ha sigut l'únic bombardeig rus d'aquest diumenge, un cop acabada la suposada treva d'un dia i mig anunciada per Vladímir Putin per celebrar el Nadal ortodox. Les autoritats ucraïneses han informat que almenys dues persones han mort, una a la regió de Khàrkiv i una altra a Soledar, a Donetsk, una localitat molt a prop de Bakhmut, un dels punts més calents de la guerra des de fa setmanes.

stats