Rússia anuncia una treva d'un dia i mig pel Nadal ortodox, que Ucraïna qualifica d'hipòcrita

Kíiv, desafiant, considera una "trampa" l'alto el foc de 36 hores que ordena Moscou

3 min
Un soldat ucraïnès en una trinxera a la regió de Kherson.

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat una treva de 36 hores a la guerra a Ucraïna: des de les 12 del migdia d'aquest divendres fins a la mitjanit de dissabte, coincidint amb el Nadal ortodox, segons ha informat el Kremlin. Moscou ha instat Kíiv a declarar també un alto el foc per permetre que els seus ciutadans vagin als serveis religiosos de la nit i el dia de Nadal. Però Ucraïna ja ha deixat clar que no accepta aquesta suposada magnanimitat del mandatari rus, a qui ha acusat d'hipòcrita.

Molts cristians ortodoxos celebren el Nadal el 6 i el 7 de gener, i l'anunci de Putin arriba poques hores després que el patriarca rus Kirill, cap de l'Església ortodoxa russa, demanés una treva a tots dos bàndols. "Considerant la petició de sa santedat el patriarca Kirill, instrueixo al ministre de Defensa de la Federació Russa que introdueixi un règim d'alto el foc al llarg de tota la línia de contacte de les parts a Ucraïna des de les 12 hores del 6 de gener fins a les 00 hores del 7 de gener", ha afirmat Putin.

Aquesta és la primera vegada que el president rus declara un alto el foc en tots els fronts des que va llançar la invasió a gran escala el 24 de febrer. Tot i que Kíiv encara no hi ha respost oficialment, sí que hi ha hagut reaccions negatives per part d'alguns membres propers al president Volodímir Zelenski. El seu assessor, Mikhailo Podoliak, ha contestat a través de Twitter: "La República Russa ha de marxar dels territoris ocupats; només llavors tindrà una «treva temporal». Quedeu-vos la hipocresia per a vosaltres".  Oleksii Danilov, secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa ha anat una mica més enllà. "¿Qui pot confiar en una escòria que assassina nens, bombardeja maternitats i tortura presoners? Un alto el foc? Només mentides i hipocresia", ha dit, abans d'afegir que "us colpejarem en el silenci cantant de la nit ucraïnesa".

Hores abans Podoliak ja havia qualificat de "trampa cínica" la "treva nadalenca" demanada pel patriarca Kirill. A més, ha subratllat que l'Església ortodoxa russa actua com a "propagandista de guerra" i que ha incitat als "assassinats massius" d'ucraïnesos.

Kirill, multimilionari molt proper a Putin i líder espiritual del cap del Kremlin, ha mostrat des de l'inici un suport incondicional a la guerra a Ucraïna, que ha qualificat de guerra necessària. Després de la mobilització parcial ordenada pel president rus el setembre passat, per exemple, Kirill va afirmar que els soldats russos que moren a Ucraïna seran "netejats de tots els seus pecats" perquè estaran complint el seu "deure" i un acte de "sacrifici".

La pau, encara lluny

Malgrat l'ús de paraules com "treva" i "alto el foc", la pau a Ucraïna segueix en un horitzó llunyà. La perspectiva d'una negociació a curt termini no sembla realista, amb les dues parts enrocades en les seves posicions inamovibles: Moscou insisteix que Kíiv haurà de reconèixer la "nova realitat territorial", referint-se a l'annexió il·legal de quatre províncies ucraïneses, a més de la península de Crimea, mentre que Ucraïna no en vol ni sentir a parlar.

Aquest mateix dijous ha tornat a quedar clar. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que des del principi de la invasió s'ha postulat com a mediador, ha parlat per telèfon tant amb Putin com amb Zelenski. El mandatari turc ha demanat al seu homòleg rus un alto el foc "unilateral" a Ucraïna "per a una solució justa" a la guerra, però la resposta ha estat la mateixa de sempre. "Vladímir Putin ha tornat a reiterar la disposició de Rússia a un diàleg seriós amb la condició que les autoritats de Kíiv compleixin les conegudes demandes, plantejades repetidament, i tinguin en compte les noves realitats territorials", ha assenyalat la presidència russa en un comunicat.

Però per a Kíiv aquestes condicions són "totalment inacceptables", com ha recordat Podoliak. "La Federació Russa, sota la paraula converses ofereix a Ucraïna i al món reconèixer el seu dret a apoderar-se de territoris estrangers i assegurar-se l'absència de conseqüències legals pels assassinats massius en territori estranger", ha criticat a Twitter.

stats