Internacional 30/01/2023

Putin a Johnson: "Boris, no et vull fer mal, però amb un míssil només trigaria un minut"

El president rus va llançar l'amenaça al 'premier' britànic durant una trucada poc abans de la invasió d'Ucraïna

3 min
Trobada entre Boris Johnson i Vladímir Putin, el passat gener, a Berlín, durant una conferencia internacional sobre Líbia

LondresEl president rus, Vladímir Putin, va advertir a Boris Johnson que podria matar-lo fàcilment amb un míssil durant una trucada telefònica "extraordinària" que va tenir lloc dies abans que Rússia envaís Ucraïna, ha assegurat l'ex primer ministre, en l'enregistrament d'una sèrie documental que s'emetrà a partir d'aquest dilluns al vespre a BBC2.

La suposada amenaça, que Johnson no es va prendre seriosament, l'hauria fet Putin durant una llarga trucada el febrer de l'any passat, quan les tropes russes es concentraven prop de la frontera d'Ucraïna. En el programa, Johnson afirma: "En un moment donat em va amenaçar i em va dir: «Boris, no vull fer-te mal, però amb un míssil només trigaria un minut», o alguna cosa així". L'exlíder conservador, un dels més fidels defensors de la necessitat d'armar Ucraïna fins i tot abans que comencés la guerra, assegura també que no va arribar a prendre's seriosament les paraules de Putin. "Pel to relaxat i la seva indiferència, com si no anés amb ell, sembla que només estava jugant amb els meus intents d'aconseguir que negociés", afegeix.

Hores després que s'hagi fet públic el comentari de Johnson a la BBC, el portaveu del Kremlin ha desmentit l'amenaça: "El que diu el senyor Johnson no és veritat", ha assegurat Dimitri Peskov. "Més específicament, és una mentida", ha reblat, coneixent, probablement, la difícil relació que l'exprimer ministre sempre ha tingut amb la veritat o, almenys, la seva tendència a l'exageració.

La trucada telefònica entre Moscou i Londres va tenir lloc poc després d'un dels viatges que Johnson va fer a Kíiv per oferir el seu suport al president Volodímir Zelenski. En aquells moments, tot i la insistència dels Estats Units que Moscou estava a punt d'envair Ucraïna, el Kremlin ho continuava negant. Tres setmanes després, però, el 24 de febrer, l'ofensiva russa es va posar en marxa.

Advertiment de Londres

Al documental, Johnson recorda que va dir a Putin que, si atacava Ucraïna, hi hauria sancions occidentals molt dures i que això només intensificaria el suport d'Occident a Kíiv, cosa que significaria "més OTAN, no menys" a les portes de les fronteres russes. "[Putin] va dir: «Boris, dius que Ucraïna no s'unirà a l'OTAN aviat. Què és aviat?» Vaig dir: «Bé... en un futur proper. Ho saps perfectament»".

El documental de la BBC és una minisèrie que es titula Putin vs Occident. El canal també ha entrevistat Ben Wallace, el ministre de defensa, que va fer un intent d'última hora d'evitar la guerra viatjant a Moscou una setmana després de la trucada entre Johnson i Putin.

Wallace es va reunir amb Serguei Xoigú, ministre de Defensa de Rússia, i Valeri Gueràssimov, el cap d'estat major, que recentment ha sigut ascendit a comandant general de la guerra a Ucraïna. Wallace assegura que els seus homòlegs van negar un atac imminent, però també van afirmar que els ucraïnesos "no lluitaran" i donarien la benvinguda als russos. "Recordo que vaig dir al ministre Xoigú: «Lluitaran». I ell em va dir: «La meva mare és ucraïnesa, no ho faran!» També va dir que no tenia cap intenció d'envair Ucraïna".

Wallace reflexiona: "Va ser la mentida esgarrifosa i directa que no ho farien el que crec que em va confirmar que sí que ho farien. Recordo que quan sortíem, el general Gueràssimov va dir: «No serem humiliats mai més. Abans érem el quart exèrcit del món, ara som dos al capdavant. Ara som Amèrica i nosaltres». I en aquell moment vaig tenir la sensació de per què feien el que feien".

El Regne Unit és vist per Moscou com el defensor més ferm d'Ucraïna a Europa. Johnson ha viatjat diverses vegades a Kíiv, l'última fa una setmana, mesos després d'abandonar Downing Street. Rishi Sunak, l'ara primer ministre, va confirmar a principis de gener que enviarà 14 tancs Challenger 2 a Ucraïna, com a part del lliurament de carros de combat conjunt amb els alemanys Leopard i els americans Abrams, compromesos la setmana passada. El Kremlin ha assegurat que no serviran de res i que són la prova de la implicació directa d'Occident a la guerra.

stats