L'atac rus a Ucraïna
Internacional 04/07/2023

Putin fa gala del suport de l'Índia i la Xina després de l'intent de cop d'estat

El president rus torna a insistir en la unitat de la societat russa en un fòrum virtual amb socis externs

ARA
3 min
El president rus, Vladímir Putin, durant la cimera virtual de l'Organització de Cooperació de Shanghai.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha volgut assegurar-se el suport dels seus principals aliats externs després de la revolta armada de Ievgueni Prigojin i evidenciar-lo públicament. Ho ha fet durant una trobada telemàtica de l'Organització de Cooperació de Shanghai (OCS), on ha coincidit amb els presidents de la Xina i de l'Índia, entre altres líders de països pròxims a Moscou. "M'agradaria aprofitar aquesta oportunitat per donar les gràcies als meus col·legues dels països de l'OCS, que van expressar el seu suport a les accions dels líders de Rússia per protegir l'ordre constitucional i la seguretat dels ciutadans. Ho agraïm molt", ha afirmat Putin.

El dirigent rus ha tornat a fer èmfasi en la unitat de la societat russa en contra del motí del cap del Grup Wagner, com ja va fer en diverses ocasions la setmana passada. "El poble rus està més consolidat que mai. Els cercles polítics russos i el conjunt de la societat van demostrar clarament la solidaritat i l'alta responsabilitat pel destí de la pàtria pronunciant-se com un front únic contra l'intent de rebel·lió armada", ha subratllat en el seu discurs.

L'Organització de Cooperació de Shanghai va néixer el 2001 com una contramesura per limitar la influència global dels Estats Units. Rússia i la Xina van ser-ne els principals impulsors, i entre els membres fundadors també hi ha quatre països de l'Àsia central, les repúbliques exsoviètiques del Kazakhstan, el Kirguizistan, el Tadjikistan i l'Uzbekistan. El 2017 s'hi van unir l'Índia i el Pakistan, i aquest dilluns s'ha oficialitzat l'entrada de l'Iran com a membre formal.

El president de l'Índia, Narendra Modi, ha fet d'amfitrió de la cimera virtual, on ha descrit l'OCS "com una família ampliada", que té entre els seus principals pilars el "respecte per la sobirania i la integritat territorial", així com la seguretat, el desenvolupament econòmic i la protecció del medi ambient. Modi ha aprofitat per llançar un dard al Pakistan, a qui acusa de promoure el terrorisme contra l'Índia. "Alguns països utilitzen el terrorisme transfronterer com a instrument de les seves polítiques i acullen terroristes. L'OCS no hauria de dubtar en criticar aquests països", ha manifestat. El Pakistan no és l'únic país amb qui l'Índia té una relació tensa, sinó que amb la Xina també té disputes territorials que han empitjorat els últims anys.

Durant la seva intervenció, el president xinès, Xi Jinping, ha fet referència a la "pau regional" i la seguretat, i ha instat els membres de l'organització a "seguir la direcció correcta i incrementar la seva solidaritat i confiança mútua". Amb tot, ni Xi ni Modi han fet cap referència directa a la invasió russa d'Ucraïna, que fins ara no han condemnat, posicionant-se de manera ambigua al costat de Putin.

Socis econòmics

El president rus ha alertat que el món s'enfronta a un risc cada cop més gran de crisi econòmica i financera, i ho ha atribuït, en part, a "l'acumulació incontrolada de deutes als països desenvolupats". També ha aprofitat per tornar a criticar les sancions occidentals contra Moscou: "Rússia contraresta totes aquestes sancions, pressions i provocacions externes i continua desenvolupant-se com mai".

En un intent de reforçar la regió amb més llaços econòmics i contrarestar les sancions, Putin s'ha mostrat a favor que els acords comercials entre els països de l'OCS es facin en divises locals. Ha assenyalat que més del 80% del comerç entre xinesos i russos es fa en rubles i iuans, i ha instat els altres aliats regionals a seguir el mateix procés.

stats