L'atac rus a Ucraïna
Internacional 02/02/2023

Putin evoca el record de Stalingrad: “Tornem a estar amenaçats per tancs alemanys”

El president rus aprofita l'aniversari de la victòria per fer paral·lelismes de la Segona Guerra Mundial amb Ucraïna

3 min
El president rus, Vladímir Putin, a l'acte de commemoració dels 80 anys de la victòria de la batalla de Stalingrad.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha aprofitat un acte de commemoració del 80è aniversari de la victòria soviètica sobre els nazis a la batalla de Stalingrad per fer un paral·lelisme directe de la invasió d'Ucraïna amb la Segona Guerra Mundial. Ha parlat d'una "agressió col·lectiva d'Occident" i d'una "nova guerra contra Rússia". S'ha referit específicament a la implicació d'Alemanya: "És increïble, però cert: tornem a estar amenaçats amb tancs Leopard alemanys", ha dit des de Volgograd. I encara ha anat més enllà en la comparació: "Per desgràcia, veiem que la ideologia del nazisme, en la seva forma i manifestació modernes, torna a amenaçar directament la seguretat del nostre país".

La ciutat de Volgograd rebia el nom de Stalingrad fins al 1961, en honor al dictador soviètic Iósif Stalin, una figura que Putin reivindica obertament. De fet, les últimes setmanes alguns mitjans havien apuntat a la possibilitat que podia aprofitar la commemoració d'aquest dijous per anunciar la recuperació de la denominació històrica. Però el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ja va avançar que no seria així. De moment, el nom de la ciutat s'ha canviat només per celebrar l'efemèride i durant un dia, com mostren els cartells indicatius.

La de Stalingrad és sovint descrita com la batalla més sagnant de la Segona Guerra Mundial i fins i tot de la història. L'abril del 1942, la Wehrmacht va llançar una ofensiva al sud de Rússia, en direcció al Caucas, i quatre mesos més tard va arribar a Stalingrad i va aconseguir ocupar algunes parts de la ciutat. Durant els sis mesos que va durar la batalla (del 23 d'agost del 1942 al 2 de febrer del 1943), l'Exèrcit Roig va perdre-hi més d'un milió d'homes, però va resistir l'embat de les tropes nazis, que van acabar sucumbint a l'implacable hivern rus sense aconseguir travessar el riu Volga.

Un seguidor del Partit Comunista amb una foto del dictador soviètic Iósif Stalin, durant la celebració dels 80 anys de la victòria de Stalingrad.

Aquest dijous, Putin ha afirmat que la batalla de Stalingrad s'ha convertit en un símbol de la "indestructible naturalesa" del poble rus. Ha evocat l'esperit d'aquell exèrcit soviètic que va aturar l'avenç nazi i ha assegurat que Rússia també guanyarà ara en la seva nova lluita contra el "nazisme" a Ucraïna. "Aquells que arrosseguen països europeus, inclosa Alemanya, cap a una nova guerra amb Rússia i que esperen una victòria al camp de batalla, sembla que no entenen que una guerra moderna amb Rússia serà bastant diferent", ha afegit. Aquestes declaracions es poden interpretar com una referència al seu arsenal nuclear.

Putin ha assegurat que Rússia té capacitat per "respondre" a l'enviament d'armes de països occidentals a Ucraïna i ha avisat que la resposta no serà només amb carros blindats: "Nosaltres no enviem tancs a les seves fronteres, però tenim amb què respondre-hi".

El president rus, que després del seu discurs ha rebut una ovació dels presents –oficials militars i seguidors locals–, ha acabat els actes commemoratius amb una ofrena floral a la tomba del mariscal soviètic que va supervisar la defensa de Stalingrad i amb una visita al principal complex memorial de la ciutat. La celebració de l'aniversari també ha comptat amb una desfilada militar amb tancs de la Segona Guerra Mundial i també de moderns –alguns anaven marcats amb la lletra Z, símbol de la invasió d'Ucraïna–, amb milers de persones de públic.

stats