França
Internacional 16/10/2023

Un professor mort i dos ferits en un atac amb ganivet en un institut al nord de França

L'atacant ha estat arrestat i la fiscalia antiterrorista s'ha fet càrrec de la investigació dels fets

ARA
2 min
La policia francesa i els treballadors de rescat treballen al lloc després que un professor fos assassinat i diverses persones ferides en un atac de ganivet a l'institut Lycee Gambetta-Carnot a Arras, al nord de França.

BarcelonaFrança sembla reviure el clima d'alarma per terrorisme que ha estat prou recurrent en els darrers anys, especialment des de l'onada d'atacs del 2015 que va commocionar el país i Europa. L'atemptat contra un professor a Arras, al nord del país, ha provocat una resposta contundent del govern d'Emmanuel Macron, que divendres va decidir reforçar la seguretat antiterrorista en una reunió extraordinària a l'Elisi.

Macron ha explicat divendres a Arras -on hi va anar presencialment- que un altre atemptat s'havia desarticulat el mateix dia a prop de París. El titular d'Interior, Gérald Darmanin, també ha anunciat que el nivell d'alerta antiterrorista augmenta al nivell màxim. L'extrema dreta vincula l'atemptat a la immigració i critica Macron pel seu suposat laxisme davant dels islamistes estrangers instal·lats a França.

L'atac de divendres va ser protagonitzat per un home d'origen txetxè que va matar a punyalades el professor Dominique Bernard mentre treballava en un institut a la ciutat francesa d'Arràs, al nord del país. Les autoritats locals van informar que l'atacant havia estat arrestat i la fiscalia antiterrorista ja investigava els fets.

Segons diversos mitjans locals, l'autor de l'atac hauria cridat "Allahu Akbar" (Ala es gran), tot i que aquesta informació no ha estat ara per ara confirmada oficialment. Sigui com sigui, diverses informacions apunten que es tractaria d'un jove d'origen txetxè fitxat pels serveis secrets pels seus vincles amb l'islamisme radical.

Segons la cadena BFMTV, que cita fonts policials, el detingut té uns vint anys i seria un antic alumne d'aquest institut. El seu germà també hauria estat detingut. El mateix mitjà apunta que el docent assassinat és professor de francès i que entre els ferits hi ha un professor d'esports.

La policia francesa assegura la zona després que un professor va morir i diverses persones ferides en un atac amb ganivet a l'institut Lycee Gambetta-Carnot d'Arras

La fiscalia antiterrorista ha anunciat en un comunicat que s'ha fet càrrec de la investigació de l'atac pels càrrecs d'assassinat terrorista, temptativa d'assassinat terrorista i associació terrorista per a perpetrar atemptats.

Els fets, que fonts policials citades per Reuters desvinculen de la guerra entre Israel i les milícies palestines, tenen similituds amb l'assassinat l'octubre del 2020 del professor francès Samuel Paty, decapitat a la localitat de Conflans-Sainte-Honorine, als afores de París, després de mostrar als seus alumnes caricatures de Mahoma. L'atacant també era d'origen txetxè.

Dipositiu policial després que un professor fos mort i diverses persones ferides en un atac de ganivet a l'institut Lycee Gambetta-Carnot a Arras, al nord de França

L'Elisi ha informat que tant el president francès, Emmanuel Macron, com el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, i el d'Educació, Gabriel Attal, es dirigeix al lloc dels fets, mentre que l'Assemblea Nacional ha suspès totes les seves activitats en solidaritat amb les víctimes.

stats