Internacional 18/05/2021

Pressió perquè Enric i Meghan renunciïn al títol de ducs de Sussex

Les reiterades crítiques de la parella a la monarquia farien que no tingui cap sentit que ostentin un títol que concedeix la institució

2 min
Enric i Meghan Markle, els ducs de Sussex

BarcelonaEl personal i els ajudants de la monarquia britànica volen que els ducs de Sussex, Enric i Meghan, renunciïn al seu títol nobiliari, després de les noves crítiques del príncep a la família reial, tal com ha publicat el Daily Mail. El príncep Enric, net de la reina Elisabet II, va tornar a criticar la família reial en una conversa que va mantenir amb l'actor Dax Shepard, presentador del podcast Armchair expert. Alguns treballadors de palau van admetre a l'esmentat diari que hi ha un sentiment de "desconcert i traïció" a la família reial, especialment perquè Enric va qüestionar les habilitats com a pare de l'hereu de la Corona i, implícitament, la reina i el seu marit, el difunt duc d'Edimburg, afegeix el tabloide. El duc de Sussex, que viu als EUA, va dir en el podcast que no volia que els seus fills –Archie i la nena que naixerà aviat– puguin patir com va patir ell al ser criat pel seu pare i que volia acabar amb el "dolor i sofriment genètic" a la família reial.

"Si jo he experimentat alguna forma de dolor o sofriment que potser el meu pare o els meus pares ja van patir, llavors m'asseguraré que trenco amb aquest cicle i no el transmeto [als meus fills]", va dir Enric. Aquest comentari va ser interpretat com una crítica també a la reina i el seu marit. Un membre de la cort va revelar al Daily Mail que "la gent està horroritzada que Enric pogués fer això a la reina quan el duc d'Edimburg tot just acabava de ser enterrat". "El duc de Sussex ha passat ara una gran quantitat de temps posant èmfasi en el fet que no és diferent de la resta dels ciutadans i en atacar la institució que diu que li ha causat tant dolor. Hi ha un creixent sentiment que si no t'agrada la institució, no hauries de tenir títols", ha indicat la font. "Ells haurien de ser simplement Enric i Meghan. Si es neguen a fer-ho, han d'explicar per què", ha afegit.

El tabloide puntualitza que no hi ha plans formals per retirar als ducs el títol nobiliari, però la pressió demostra el profund sentiment de traïció a la família. Al març els ducs de Sussex van concedir una entrevista a la presentadora nord-americana Oprah Winfrey, en la qual van acusar de racisme la família reial. Aquesta entrevista va ser divulgada setmanes abans de la mort, el 9 d'abril, del duc d'Edimburg.

stats