Eleccions a Portugal

Portugal aconsegueix formar govern sense incloure l'extrema dreta

El primer ministre, Luis Montenegro, presenta un executiu amb 17 ministres i que haurà de governar per decret

ARA
2 min
El líder de la coalició Aliança Democràtica (AD) i president del Partit Socialdemòcrata (PSD), Luis Montenegro a la seu de l'AD a Lisboa, Portugal, el 10 de març 2024.

BarcelonaPortugal ja ha aconseguit formar govern, gairebé vint dies després d'unes eleccions amb resultats ajustadíssims i una setmana després de rebre l'encàrrec del president, Marcelo Rebelo de Sousa. Així doncs, el primer ministre designat, el conservador del Partit Social Demòcrata (PSD) Luis Montenegro, ha presentat aquest dijous la composició del seu nou govern, que comptarà amb disset ministres, set dels quals són dones.

Els grans titulars són els següents: d'una banda, es rodeja de polítics de confiança; i, de l'altra, exclou de l'executiu la formació d'extrema dreta Chega, que va obtenir uns bons resultats en els comicis. Montenegro, però, havia promès que no governaria amb els radicals de dreta. L'horitzó que té a partir d'ara s'augura turbulent: a causa de la seva debilitat parlamentària, el nou executiu haurà de governar per decret. La coalició Aliança Democràtica, liderada pel PSD i guanyadora dels comicis, té només 80 dels 230 diputats del Parlament. Tot i que la cambra té una majoria de dretes, el mig centenar de vots de la dreta populista no garanteixen el suport a les decisions de Montenegro.

Portugal, doncs, entra en un nou període polític, marcat també pel retorn dels conservadors al poder després de més de vuit anys de govern socialista.

Pel que fa al nou govern, entre els noms més destacats hi ha el de l'exeurodiputat i vicepresident del PSD, Paulo Rangel, que serà ministre d'Estat i d'Exteriors, i el de l'economista i exdirigent de la bancada del partit de centredreta al Parlament, Joaquim Miranda Sarmento, que liderarà la cartera d'Estat i Finances. El ministeri d'Economia serà encapçalat per Pedro Reis, antic president de l'Agència per a la Inversió i el Comerç Extern de Portugal i coordinador dins del partit; mentre que el vicepresident del PSD Miguel Pinto Luz serà el responsable d'Infraestructures i Habitatge. D'altra banda, la cartera de Defensa quedarà a les mans del president del democristià CDS-PP –una de les forces que integra Aliança Democràtica–, l'advocat i el fins ara eurodiputat Nuno Melo.

La composició del nou govern conservador, que prendrà possessió el 2 d'abril, ha estat una sorpresa guardada fins a l'últim minut, ja que, a diferència d'ocasions anteriors, no hi ha hagut filtracions sobre qui encapçalaria les carteres. Amb 51 anys acabats de fer i advocat de formació, Montenegro, que acumula una experiència de més de 25 anys al PSD, serà investit nou primer ministre portuguès. Va néixer a Porto, però ha viscut pràcticament tota la vida a Espinho, una petita ciutat a la costa d'Aveiro, on també va començar la seva carrera política. 

Aquestes han estat les segones eleccions anticipades que celebra Portugal en els últims dos anys. Els comicis del 2022 es van resoldre amb la victòria del candidat socialista António Costa, que va acaparar la majoria del vot de l'esquerra i va aconseguir una majoria absoluta sorprenent, ja que va presentar-se com l'únic que podia frenar la ultradreta. S'augurava una legislatura còmoda, però al novembre va esclatar un cas de suposada corrupció que implicava persones molt pròximes al primer ministre i Costa va presentar la dimissió, tot i que no hi va haver cap acusació formal contra ell.

stats