Crisi humanitària
Internacional 14/11/2021

Polònia reclama a l'OTAN "passos concrets" a la frontera amb Bielorússia

Els ministres d'Exteriors de la UE estudiaran sancions aquest dilluns

ARA
2 min
Un grup de refugiats observant un helicòpter que sobrevola la frontera bielorussa amb Polònia.

BarcelonaEl primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha reclamat a l’OTAN “passos concrets” per blindar la frontera del país amb Bielorússia, després que una cinquantena de refugiats la creuessin dissabte. En ple desafiament del règim d’Alexandr Lukaixenko, que ha portat milers de refugiats del Pròxim Orient a la frontera, Polònia ha dit que, juntament amb els altres països fronterers, Lituània i Letònia, podria invocar l’article 4 de la carta de l’aliança atlàntica, al·legant que la seva integritat territorial, independència política o seguretat estan amenaçades. I això es traduiria en un desplegament de tropes de l’OTAN a la zona i podria provocar la reacció de Rússia, el principal suport de Lukaixenko, que aquesta setmana ha desplegat paracaigudistes i bombarders amb capacitat nuclear en maniobres a Bielorússia.

Risc d'escalada

Lukaixenko també ha amenaçat amb represàlies si, com està previst, la Unió Europea anuncia una nova ronda de sancions contra el país en la reunió prevista aquest dilluns a Brussel·les. Les sancions podrien afectar alts càrrecs del règim, mentre que els ministres d’Afers Exteriors de la UE discutiran també un nou marc sancionador per poder actuar contra les agències de viatges i les companyies aèries que han portat els refugiats fins a Bielorússia.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha parlat aquest dissabte amb el ministre d’Exteriors bielorús, Vladímir Makei, sobre la “precària situació humanitària” a la frontera. Borrell ha dit que “no es pot utilitzar la gent com a arma” i Minsk li ha respost que les sancions serien “contraproduents”.

Sobre el terreny, la situació continua deteriorant-se amb milers de persones atrapades en boscos a temperatures molt baixes. Les desenes que van aconseguir creuar a Polònia van ser detingudes i deportades per la policia.

stats