Unió Europea
Internacional 12/12/2022

Bauzá suspèn el Grup d'Amistat de la Unió Europea i Qatar per l'escàndol dels suborns

La policia belga ha escorcollat aquest dilluns el Parlament Europeu pel Qatargate

4 min
Un home davant de l’entrada del Parlament Europeu a Brussel·les.

Brussel·lesL'expresident del Govern balear José Ramón Bauzá s'ha vist embolicat en l'escàndol de l'Eurocambra pel presumpte cas de suborns de Qatar. Tot i haver negat haver cobrat de l'emirat, Bauzá ha comunicat a través del seu compte de Twitter que suspèn el Grup d'Amistat UE-Qatar, vinculat amb el Parlament Europeu i l'Ambaixada de Qatar a Brussel·les i que té l'objectiu de defensar les relacions entre la UE i l'emirat. L'expresident de les Illes, que presideix aquest grup, ha exposat que"davant els greus fets dels darrers dies, i fins que arribem al fons de la qüestió, anuncii la suspensió del Grup d'Amistat de la Unió Europea i Qatar. La democràcia europea sempre va primer".

La policia belga ha escorcollat aquest dilluns la seu del Parlament Europeu de Brussel·les per obtenir les dades necessàries per a la investigació contra treballadors i parlamentaris de l'Eurocambra pel presumpte cas de suborns de Qatar. "Des de divendres, amb el suport dels serveis de seguretat del Parlament Europeu, s'han congelat els mitjans informàtics de deu col·laboradors parlamentaris amb l'objectiu d'evitar que les dades necessàries per a la investigació puguin desaparèixer", ha anunciat en un comunicat la Fiscalia belga.

Entre els quatre detinguts contra els quals s'han presentat càrrecs de "participació en organització criminal, corrupció i blanqueig de diners" hi ha la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili, socialdemòcrata grega que ahir mateix va ser expulsada del seu partit, el Pasok, i suspesa de funcions al Parlament Europeu; l'exeurodiputat italià Pier-Antonio Panzeri (del Partit Socialdemòcrata), i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini.

A més, la policia italiana va retenir la dona i la filla de Panzeri i el pare d'Eva Kaili, enxampat in fraganti quan intentava fugir amb una maleta plena de diners en efectiu, així com el marit de la vicepresidenta, que també treballa a l'Eurocambra com a assistent parlamentari. La Fiscalia ha explicat que aquest cap de setmana es va escorcollar el domicili de l'eurodiputat socialista belga Marc Tarabella, en presència de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que ho ha confirmat al ple d'avui de l'Eurocambra.

Tal com es pot veure en la declaració de béns anuals del Parlament grec, Kaili va duplicar en només dos anys els seus dipòsits bancaris. El 2018 tenia 210.000 euros al banc i, tot i que en teoria els seus ingressos han disminuït, el 2020 va arribar a tenir-ne 461.846 i es va comprar un apartament a Atenes. L'estat grec ha ordenat aquest dilluns l'embargament dels seus béns immobles, comptes bancaris i empreses, i també dels seus familiars.

Metsola: "La democràcia europea és atacada"

Quan la Fiscalia belga ha informat que havia escorcollat la seu de l'Eurocambra a Brussel·les, a Estrasburg s'estava celebrant el ple especial dedicat al Qatargate. La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha mostrat el seu "enuig i tristesa" i ha assegurat que, tot i que "la democràcia europea és atacada", els "actors malvats han fracassat" en l'intent d'interferir en el bon funcionament de les institucions europees. "Els nostres serveis, dels quals estic tremendament orgullosa, han treballat amb les autoritats belgues per desmuntar aquesta suposada xarxa criminal", ha dit.

La presidenta de la cambra també ha anunciat, amb l'objectiu que les institucions europees en surtin "més fortes", un paquet de mesures per lluitar contra futurs casos de corrupció, com una investigació interna i una reforma sobre l'accés dels lobis als membres del Parlament Europeu o sobre la protecció dels denunciants de corrupció. "Sempre hi haurà algú que cregui que val la pena jugar-se-la per una bossa de diners, i és essencial que aquestes persones entenguin que se les enxamparà", ha afegit.

Un dels discursos més contundents del ple ha sigut el de l'espanyola Iratxe García, la portaveu del grup socialdemòcrata, que de moment és l'únic partit que s'ha vist esquitxat per l'escàndol: "És un dia molt negre i molt trist per a la democràcia europea, i molt difícil per al grup socialdemòcrata". També ha anunciat que el seu partit es personaria com a part perjudicada en el judici i es planteja presentar càrrecs contra qui ha "danyat" el seu grup polític i el Parlament Europeu com a institució.

Precisament, al ple d'aquest dilluns estava previst votar sobre la facilitació de l'expedició de visats a turistes qatarians per entrar a l'espai Schengen. La presidenta del Parlament Europeu, amb el suport dels grups, ha anul·lat la votació i ha decidit retornar la resolució que s'havia d'aprovar a la comissió parlamentària de llibertats civils, que l'havia preparat i tirat endavant amb el vot de la mateixa Kaili.

Von der Leyen demana normes ètiques comunes

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha qualificat els presumptes casos de corrupció de "molt greus" i ha proposat la creació d'un òrgan independent que dicti i garanteixi unes normes ètiques comunes que afectin tots els organismes de la Unió Europea: "És una qüestió de transparència i de regles molt clares, i totes les institucions europees haurien de sotmetre's a les normes amb els estàndards més alts".

Més enllà de la cambra parlamentària, la copresidenta del grup de l'Esquerra al Parlament Europeu, Manon Aubry, ha suggerit que també s'haurien d'investigar els vincles del vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, que ha "multiplicat les trobades i els elogis" a Qatar. Quan se li ha preguntat sobre la qüestió i, concretament, pel viatge de Schinas al país del Golf per a la inauguració del Mundial de futbol, Von der Leyen s'ha limitat a respondre que totes les "reunions" dels seus comissaris "estan publicades" a la web de la institució. La roda de premsa ha acabat amb crits d'un periodista que es queixava que la presidenta de l'executiu hagi fugit d'estudi una vegada i una altra —mentre demanava "transparència"— i hagi evitat respondre a les preguntes que se li feien sobre el ja mundialment conegut Qatargate.

stats