Àsia
Internacional 27/07/2022

Pengen l'autor del crim que va commocionar el Japó

Tomohiro Kato, conegut com l'assassí d'Akihabara, va ser condemnat a mort l'any 2011

ARA
2 min
Tomohiro Kato, executat pel crim comès l'any 2008

BarcelonaEl Japó ha executat a la forca aquest dimarts l'autor de la massacre que el 2008 va provocar la mort de set persones i en va ferir deu més al barri comercial d'Akihabara, a Tòquio. Un crim que, per la seva brutalitat, va commocionar el país asiàtic. Tomohiro Kato, conegut popularment com l'assassí d'Akihabara, va ser condemnat a mort l'any 2011 i estava reclòs en un centre de detenció de la capital per haver envestit amb un camió la multitud del carrer principal del districte i apunyalat una dotzena de vianants.

Segons el ministre de justícia japonès, Yoshihisa Furukawa, que divendres passat va signar l'ordre d'execució "després d'una exhaustiva i acurada reflexió", Kato va preparar meticulosament l'atac i va mostrar des del primer moment la seva intenció d'assassinar. "Va ser un cas molt dolorós, que va impactar greument la societat, ja que va privar set persones de les seves valuoses vides”, ha afegit en roda de premsa Furukawa, que des que va ocupar el seu lloc l'octubre de 2021 s'ha mostrat partidari de la pena de mort "per a crims que comportin conseqüències greus".

La matança d'Akihabara és un dels crims recents més recordats del Japó, fins al punt que el govern nipó va prohibir als vianants accedir a aquesta zona els diumenges. Kato va ser condemnat a mort l'any 2011 i el 2015 el Tribunal Suprem del Japó va rebutjar l'última apel·lació de la seva defensa, que al·legava que no estava en ple control de les seves facultats mentals en el moment dels fets, a causa d'un estrès psicològic greu. Després dels judicis es va revelar que l'odi del culpable va augmentar a causa de la falta de repercussió dels comentaris que publicava en fòrums en línia, on va avançar que li agradaria perpetrar una massacre. De fet, en el moment de la seva detenció, el 8 de juny del 2008, Kato va dir a la policia: “Vaig venir a Akihabara per matar gent. Estic cansat del món. Qualsevol persona em valia”.

Pena de mort

La de Tomohiro Kato, de 39 anys, és la segona execució del mandat del ministre Fumio Kishida després que el 21 de desembre passat tres presos condemnats per homicidi fossin ajusticiats a la forca. Segons les últimes xifres del ministeri de Justícia, actualment hi ha 106 presos al corredor de la mort japonès que esperen que s'executi la seva sentència.

El Japó és, juntament amb els Estats Units, l'únic membre del G-7 que encara aplica la pena capital. Tot i les crítiques de la majoria dels països industrialitzats contra aquesta condemna, des del govern nipó assenyalen que “la majoria del poble japonès està a favor de la pena de mort en casos cruels, en què no es pot descartar una execució".

stats