Amèrica Llatina

Pedro Castillo, a un pas de ser president del Perú

La proclamació del guanyador depèn del vot rural, favorable al professor, i de l'exterior, més decantat per Fujimori

2 min
Pedro Castillo, candidat de l’esquerra i virtual president del Perú.

Santiago De XileDesprés de més de dos dies d’un escrutini d’infart, ja és pràcticament un fet que el Perú farà un gir cap a l’esquerra de la mà del proper president electe, Pedro Castillo. Al tancament d’aquesta edició, el recompte de vots arribava al 97,4% i el professor sumava el 50,2% dels sufragis, mentre que la seva rival, líder de la dreta, Keiko Fujimori, tenia el 49,7%. Un marge molt estret que havia mantingut el país en suspens, però que ahir els analistes locals ja veien difícil de capgirar. Castillo, que aquesta matinada ja s'ha declarat guanyador, s’ha imposat a la zona de la serralada dels Andes i al sud del país, que tradicionalment ha mantingut un vot més alineat a l’esquerra; mentre Fujimori guanya a Lima -la capital, la costa nord i part de la selva.

Dilluns al vespre, durant l’últim tram del recompte, quan l’avantatge de Castillo es va consolidar -encara que per molt poc marge- alguns dels seus seguidors van improvisar les primeres celebracions. Mentre, la seva rival, filla de l’expresident Alberto Fujimori (1990- 2000), va posar en dubte el procés i va denunciar “indicis” de frau electoral: “Hi ha una clara intenció de boicotejar la voluntat popular”, va dir sense aportar cap prova. Castillo va comparèixer minuts després per demanar tranquil·litat durant el recompte: “Seré el primer a fer respectar la voluntat del poble peruà”, va insistir. Observadors internacionals de diversos organismes, però, van felicitar les autoritats electorals peruanes per la bona organització dels comicis.

Ahir es comptabilitzaven els vots procedents de l’exterior. A Amèrica Llatina els resultats s’han repartit. Mentre a l’Argentina i Bolívia els vots han estat per al mestre sindicalista, a Colòmbia, Mèxic i Equador ha guanyat la líder conservadora. A Europa, amb un 19% del vot escrutat, la preferència ha estat per Fujimori. El vot exterior es calcula que és l’1,5% dels sufragis.

stats