Canadà

Ottawa declara l'estat d'emergència pel bloqueig dels camioners antivacunes

La marxa contra l'obligatorietat de les vacunes ha rebut ajuda financera dels Estats Units i el suport de Trump

Sònia Sánchez
3 min
Protesta de camioners a Ottawa contra l'obligatorietat de les vacunes per als conductors que creuen la frontera.

BarcelonaLa capital del Canadà, Ottawa, ha declarat l'estat d'emergència aquest diumenge després de deu dies de vaga i bloqueig dels camioners, que ocupen diversos carrers amb els seus vehicles i mantenen paralitzat el centre de la ciutat. La manifestació dels camioners, que va arrancar fa deu dies en contra de l'obligatorietat de les vacunes per als que travessin la frontera, demana ara la fi de totes les restriccions sanitàries i la dimissió del primer ministre, Justin Trudeau. Amb suport financer que els arriba des de cercles republicans dels Estats Units, els camioners s'han convertit en un malson per als ciutadans d'Ottawa, assetjats pel soroll constant de les seves botzines, el bloqueig del trànsit en diverses vies i fins i tot amenaces i intimidacions. Alguns han fet onejar banderes amb l'esvàstica nazi i banderes confederades, segons Reuters.

Segons l'alcalde de la ciutat, Jim Watson, la declaració de l'estat d'emergència "reflecteix el perill seriós i l'amenaça a la seguretat per als residents que suposen les manifestacions que segueixen en marxa". Watson ha demanat també l'ajuda "d'altres jurisdiccions i nivells de govern" per gestionar la situació i ha explicat que la declaració d'emergència li permetrà comprar material per als equips d'emergència i de seguretat. Diumenge a la nit la policia va confiscar més de 3.200 litres de benzina que s'havien emmagatzemat en l'aparcament de l'estadi de beisbol de Coventry Road per subministrar els camions en protesta.

Amb el suport de Trump

Amb el so constant del clàxon com a arma principal, els camioners s'han instal·lat al carrer amb tota mena de provisions, alguna cuina comunitària i fins i tot algun castell inflable. El bloqueig s'ha nodrit en bona part de finançament que li arribava dels Estats Units, i fins i tot l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha expressat públicament el seu suport a la protesta canadenca. "El Comboi de la Llibertat protesta pacíficament contra les dures polítiques del llampat d'extrema esquerra Justin Trudeau, que ha destruït el Canadà amb insensates ordres derivades del covid", deia l'expresident nord-americà en un comunicat.

La policia d'Ottawa –sobrepassada en nombre aquest cap de setmana, segons l'alcalde– ha reubicat alguns dels manifestants i ha tallat accessos, mentre diu que "recull els registres dels vehicles i altres evidències que seran utilitzades en processos penals". La policia ha explicat que hi ha quatre persones imputades per crims d'odi i que estan investigant amenaces a persones públiques. "Clarament estem superats en nombre i estem perdent aquesta batalla. Això s'ha de revertir: hem de recuperar la nostra ciutat", deia l'alcalde en una entrevista a la ràdio canadenca.

El govern de Trudeau insistia aquest mateix diumenge que no hi haurà marxa enrere en la vacunació obligatòria. El primer ministre, Justin Trudeau, que està aïllat després d'haver donat positiu per covid-19, ha dit també que el seu govern no es deixarà intimidar per la protesta d'una "petita minoria radical", però ha descartat desplegar l'exèrcit per fer fora els camioners. Per motius de seguretat, Trudeau i la seva família han marxat de la casa que tenen a Ottawa i no s'ha informat d'on s'han instal·lat.

El 90% dels camioners canadencs i el 79% de la població en general han rebut ja dues dosis de la vacuna del covid-19, segons Reuters. Però, en l'oposició a Trudeau, representants del Partit Conservador han manifestat obertament el seu suport a la protesta i alguns d'ells s'han fet fins i tot selfies amb els camioners. De fet, la setmana passada el partit va fer fora el seu líder, Erin O’Toole, que va perdre les eleccions davant de Trudeau l'any passat, i un dels motius va ser precisament que no havia donat prou suport des del principi a la protesta dels camioners.

stats