Salut

Nova Zelanda prohibeix el tabac a la pròxima generació: els que tenen 14 anys no en podran comprar mai legalment

El govern de Jacinda Adern presenta un ambiciós pla que obliga a reduir la nicotina i els punts de venda

3 min
tabac

BarcelonaEl govern laborista de Nova Zelanda és pioner en la prohibició del tabaquisme. El ministeri de Salut ha impulsat una llei per prohibir el consum de tabac a la propera generació, amb l'objectiu d'evitar que els joves s'iniciïn en l'hàbit. L'executiu de Jacinda Ardern aprovarà una legislació per augmentar l'edat legal per comprar tabac per fumar, que actualment se situa als 18 anys, en un any cada any a partir del 2026. D'aquesta manera, els neozelandesos que ara tenen 14 anys, quan entri en vigor la llei no podran comprar tabac mai legalment.

"És un dia històric per a la salut de la nostra gent. Farem que vendre o subministrar tabac a les noves generacions de joves sigui un delicte", ha assenyalat la ministra de Sanitat, Ayesha Verrall. A més, amb la nova llei, que entrarà en vigor l'any que ve, només es podran vendre productes amb molt baixos nivells de nicotina i es reduirà de 8.000 a 500 els establiments autoritzats a vendre tabac. Es tracta de fer el tabac car i inaccessible. També s'incrementarà el finançament dels serveis per combatre l'addicció. No es prohibiran els cigarrets electrònics.

L'objectiu del pla d'acció és reduir el tabaquisme de l'11,6% actual al 5% de la població. Segons les autoritats, malgrat que hi ha hagut una disminució del consum els últims anys, el poble maori, originari de l'illa, és qui presenta uns índexs més elevats, amb un 28% de consumidors de tabac. El consum també és més alt entre les classes populars, tot i la política d'augment de preus dels últims anys.

"Les taxes van en la bona direcció, però hem de fer més i més ràpid. Si no canvia res passaran dècades fins que les taxes de tabaquisme entre els maoris caiguin per sota del 5%, i aquest govern no està disposat a deixar ningú enrere", ha dit la ministra. La responsable de la iniciativa s'ha mostrat optimista amb l'objectiu: "Crec que és factible. Ho estem aconseguint amb la població d'origen europeu, però no amb els maoris, i és aquí on ens centrarem".

Bona acollida

Esteve Fernández, director del center col·laborador de l'OMS per al control del tabac i investigador de l'Institut Català d'Oncologia, considera que l'exemple neozelandès, pioner al món, serà efectiu. "A molts països s'ha elevat l'edat permesa de consum als 18 anys i s'ha comprovat que funciona. Als EUA en alguns estats s'ha limitat als 21 anys: sabem que dona bons resultats, igual que l'increment dels preus. I el que funciona millor és la combinació de totes dues coses. Són mesures que demostren que realment hi ha la voluntat política d'erradicar el tabaquisme. Prohibir-ho d'entrada, sent un producte que s'ha comercialitzat durant tants anys, és complicat i més per la pressió de la indústria, que hi posa traves legals i té molta capacitat de pressió". Fernández recorda, però, que "queda el problema de l'accés al tabac a través d'altres persones o la compra per internet", i destaca la importància d'estratègies combinades, que inclouen també mesures en l'àmbit de la publicitat, com l'etiquetatge genèric. L'investigador explica que només hi ha un país al món que hagi prohibit el tabac al seu territori: el règim de Butan. "Però és un règim no democràtic i el seu exemple no és extrapolable: mesures com les de Nova Zelanda, que estan al caire del que es pot fer sense cap mena de problema legal són una molt bona notícia".

El pla no ha estat exempt de controvèrsia. En primer lloc, pel fet que no toca el mercat del cigarret electrònic, que consumeixen molts adolescents neozelandesos. El govern recorda ara que també té efectes perniciosos, però en el seu moment el va impulsar com a alternativa al tabac. El cas és que molts joves s'hi han enganxat sense haver provat mai els cigarrets convencionals: segons una enquesta recent, un 20% dels estudiants de secundària fumen cigarrets electrònics cada dia, la majoria amb elevades dosis de nicotina.

L'oposició també ha criticat que la reducció de la dosi de nicotina farà que els segments amb menys recursos hagin de consumir més cigarretes o que proliferi el mercat negre. El govern li ha replicat que això s'ha comprovat que contribueix a reduir el consum, i que és conscient que ha augmentat el contraban de productes.

La llei, una de les banderes del govern laborista, encara ha de superar el tràmit parlamentari, però el govern té la majoria assegurada. Està previst que s'aprovi l'any vinent i que les limitacions d'edat entrin en vigor el 2023.

stats