Estats Units
Internacional 29/09/2023

Nova York declara l'estat d'emergència per unes inundacions excepcionals

Els aiguats converteixen els carrers en rieres i interrompen el servei de metro de la ciutat més poblada dels Estats Units

ARA
2 min
Un agent de policia observa el trànsit per un carrer inundat després de les fortes pluges que ha deixat la tempesta tropical Ophelia a Nova York

BarcelonaUns aiguats torrencials han inundat aquest divendres diverses zones de la ciutat de Nova York, on les autoritats han instat els ciutadans a no sortir al carrer i a no quedar-se en baixos ni soterranis. La governadora estatal, Kathy Hochul, ha declarat l'estat d'emergència a Nova York i algunes zones del voltant. Les inundacions han interromput el servei de diverses línies del metro de la ciutat més poblada dels Estats Units i han convertit alguns carrers en rieres.

En roda de premsa, Hochul ha descrit "una situació greu que pot posar vides en perill". L'alcalde de la ciutat, Eric Adams, també ha advertit els novaiorquesos: "És una condició meteorològica perillosa i no s'ha acabat". Segons la governadora, s'espera que l'episodi s'allargui almenys fins aquest dissabte al matí.

Els aiguats torrencials arriben després de diversos dies de pluges intermitents, des de principis de la setmana, que han creat condicions favorables a inundacions sobtades. És el segon setembre més plujós de la història de la ciutat, segons les estadístiques del Servei Meteorològic dels Estats Units: només el supera el setembre del 1882.

Un home porta les seves pertinences mentre abandona el seu vehicle que ha quedat atrapat al suburbi de Mamaroneck de la ciutat de Nova York
Un vehicle atrapat per l'aigua en un carrer de Nova York

El Servei Meteorològic ha emès una alerta d'inundacions sobtades "considerables", un nivell d'emergència reservat només a episodis de pluja extrems i poc habituals. Algunes escoles han patit inundacions i han enviat els estudiants a pisos superiors o han trucat als pares perquè els anessin a buscar, segons el New York Times. Tot i això, la governadora de l'estat ha assegurat que no s'ha decidit tancar els centres educatius. "Cap infant està en perill, pel que sabem", ha dit.

En total, uns 18 milions de persones de l'àrea metropolitana de Nova York i d'altres ciutats de la costa est dels EUA estan afectats per alertes o avisos per les fortes pluges d'aquest divendres. "És el dia més plujós des de l'huracà Ida", ha alertat Hochul, que ha instat les persones que viuen en zones negades a prendre precaucions addicionals. Fa dos anys, les inundacions causades per l'Ida van causar onze morts al barri de Queens. "Planegeu rutes de sortida. No us espereu a tenir l'aigua als genolls per marxar", ha demanat.

stats