Ex repúbliques soviètiques
Internacional 01/10/2012

El multimilionari Ivanixvili és favorit a les eleccions legislatives de Geòrgia

El president Mikhaïl Saakaixvili pot pagar a les urnes l'escàndol dels vídeos de les tortures a presoners. La coalició Somni de Geòrgia presenta per primera vegada una alternativa d'oposició unida

Efe
1 min
Una dona, depsrés de votar a Tblissi. DAVID MDZINARXVILI / REUTERS

TbilissiEls georgians voten aquest dilluns en unes eleccions legislatives que, segons els sondejos, poden desbancar l'oficialista Moviment Nacional del president Mikhaïl Saakaixvili. Les últimes enquestes preveuen que la coalició opositora Somni de Geòrgia, encapçalada pel multimilionari Bidzina Ivanixivili, guanyarà els comicis per un contundent 65%.

Segons la legislació electoral, 77 escons es reparteixen per llistes de partits i 73 per circumscripcions d'un sol mandat, cosa que beneficia el poder, de manera que els analistes creuen que l'oficialisme no ha dit encara la seva última paraula.

Dues setmanes abans, el MNU apareixia com a favorit, fins que va esclatar l'escàndol de les tortures contra presoners, amb la difusió de dos vídeos on un grup de guardes apallissen reus i els violen amb escombres i porres. L'emissió de les imatges en dues cadenes opositores ha desencadenat una onada de protestes al país.

Les legislatives són crucials per al futur d'aquest país, que acaba de fer canvis constitucionals per donar més poder al primer ministre per davant del president, tant en matèria de política interior com exterior. El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, que va arribar al poder amb la revolució de les Roses, del 2003, acaba el seu últim mandat el 2013. Sobre el tancament dels col·legis electorals a les 20.00 h (18.00 h a Catalunya), s'emetran dades dels sondejos a peu d'urna i els resultats oficials no es coneixeran fins passada la mitjanit.

stats