Internacional 30/05/2023

Moscou denuncia un atac amb drons ucraïnesos que ha causat danys en edificis

Una nova onada de bombardejos russos a Kíiv deixa un mort a la capital ucraïnesa

5 min
Uns treballadors reparen un edifici residencial danyat després d'un atac de dron denunciat a Moscou, Rússia, el 30 de maig de 2023.

BarcelonaDesprés que el Kremlin hagi intentat convèncer als russos que l'impacte de la invasió d'Ucraïna mai no tindria cap repercussió en el seu territori, Moscou ha patit aquest dimarts a la matinada l'atac més greu des de l'inici de la guerra, en aquest cas amb drons, tot i que hauria causat "danys menors" en diversos edificis. Dues persones han hagut de ser ateses, però no hi ha hagut cap ferit greu. El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha acusat en una compareixença a la televisió estatal "el règim de Kíiv" de dur a terme un "atac terrorista" contra "objectius civils". I ha assegurat que les armes que està enviant Occident a Ucraïna no podran vèncer "l'operació militar especial" russa.

En una coordinació perfecta dels missatges, el ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, ha assegurat en conferència de premsa des de Burundi, on està de gira per Àfrica, que Occident és el responsable de "donar suport" a un genocidi rus a Crimea i a l'est d'Ucraïna mitjançant el lliurament d'armes al president Volodímir Zelenski, rere el qual hi ha els atacs "terroristes" com el registrat aquest dimarts. "La declaració d'Occident que les armes que subministra [a Ucraïna] no s'han d'utilitzar contra el territori de la Federació Russa és únicament una mentida més", ha dit Lavrov, que ha advertit que el seu país es reserva el dret de les més dures represàlies per respondre a "la provocació". Kíiv ha desmentit tenir-hi res a veure.

Una altra reacció destacada ha sigut la del líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, que ha titllat de "bastards" als responsables de què els drons hagin arribat fins a Moscou i les rodalies de la capital. Prigojin manté un enfrontament obert amb el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, en especial per la manca de subministraments en la ja conclosa batalla de Bahkmut, en la qual van participar els seus mercenaris.

Informacions contradictòries

Les informacions que han arribat des de la capital russa són contradictòries. El ministeri de Defensa ha precisat que hi han arribat vuit aparells no tripulats i que tots han estat interceptats i abatuts. "Aquest matí el règim de Kíiv ha llançat un atac terrorista amb drons sobre objectius de la ciutat de Moscou", ha dit en un comunicat: "Tres han estat anul·lats amb mitjans electrònics, han perdut el control i s'han desviat dels objectius. Cinc més han estat abatuts pel sistema terra-aire Pantsir-S".

Però Baza, un canal de Telegram lligat als serveis de seguretat del Kremlin, ha xifrat en 25 els drons implicats en l'atac i ha dit que cap d'ells portava càrrega explosiva. Dos canals d'informació militar apuntaven que els aparells eren de fabricació ucraïnesa, una tesi que també ha refermat el corresponsal de Defensa de The Economist, Shashank Joshi.

El governador de la regió de Moscou ha aclarit que les explosions que s'han sentit en diversos indrets de la ciutat eren de la seva "defensa antiaèria: diversos drons han estat abatuts quan s'aproximaven a Moscou", i ha demanat calma a la població. L'atac ha tingut com a objectiu els barris més benestants de la ciutat i algunes zones esquitxades de residències oficials del govern i mansions de magnats russos. No es té cap informació que al voltant de les àrees afectades hi hagués objectius militars o industrials. Per una vegada, Moscou ha experimentat el que ja fa més d'un any entomen de forma quotidiana els ciutadans ucraïnesos.

L'analista ucraïnès Valentin Korf ha comentat a l'ARA que encara que les autoritats del país no hagin admès la implicació en els atacs, "entre línies queda clar que són de les nostres forces: aquests drons són de fabricació ucraïnesa i són aparells barats" (entre 20.000 i 30.000 dòlars per unitat). Així, inscriu l'atac en "una de les accions preparatòries de la contraofensiva de Kíiv, com la incursió de Bélgorod: no ha causat danys significatius, però ha tingut un fort impacte moral tant per als civils com per als militars [russos]".

Un dels drons hauria impactat contra una casa al carrer de Profsoiuznaia, al sud de la capital russa, i un altre al carrer d'Atlasova, i haurien causat danys menors a les finestres, segons informa l'agència RIA Nóvosti. Els equips d'emergència també s'han desplaçat al carrer Leninski Prospekt, que ha estat tallat al trànsit. Els edificis han estat evacuats, però cap al migdia els residents ja tornaven cap a casa. Les autoritats han posat en marxa els sistemes d'emergència per evitar atacs que afecten el sistema GPS, cosa que ha deixat molts taxistes desorientats als barris del centre de la capital russa.

Korf no creu que l'atac sobre Moscou pugui afectar el lliurament de caces F-16 a Kíiv, encara que els seus socis occidentals han deixat clar que no volen que s'utilitzin contra territori rus.

Es tracta de l'atac més greu contra Moscou des del que va denunciar Rússia el 2 de maig a la nit contra el Kremlin, també amb drons, i que els mandataris russos van atribuir directament a Ucraïna, tot i que Kíiv ho va negar. Mikhaïlo Podoliak ha comentat l'atac a Moscou al programa Breakfast show i ha negat qualsevol implicació de Kíiv. "Estem entrant en l'era de la intel·ligència artificial. Potser no tots els drons estan preparats per atacar Ucraïna i ells mateixos volen tornar cap als seus creadors per fer-los preguntes com ara: 'Per què ens dispareu contra els nens d'Ucraïna?'" Quan el periodista li ha preguntat sobre la participació del seu govern en l'atac, s'ha limitat a dir: "Per descomptat, no hi tenim cap relació directa, però ho observem amb satisfacció i preveiem que hi haurà més atacs com aquest".

No queda clar quins han estat els aparells utilitzats ni tampoc si els drons podrien haver recorregut la distància que separa la frontera d'Ucraïna de Moscou. La llunyania i el fet que s'han mogut en diferents direccions podria indicar que han estat llançats des de dins de territori rus. Però l'anàlisi dels vídeos dels aparells sobrevolant Moscou aquest matí apunta que podria tractar-se del model UJ22, de fabricació ucraïnesa, que té un abast declarat de 800 quilòmetres i una autonomia de 6 hores. Aquests aparells estan preparats per portar una càrrega explosiva de 20 quilos i hi ha indicis que han estat evolucionats per funcionar com a drons kamikaze, amb objectius predeterminats que no requereixen maneig des de la base.

Drons a Kíiv

L'atac s'ha produït després d'una altra nit d'insomni a Kíiv, on Rússia ha llançat una altra onada de drons i míssils que ha causat almenys un mort i tretze ferits, nou dels quals a la ciutat i quatre més a la regió, segons l'alcalde de la capital, Vitali Klitxkó. Segons el portaveu de la força aèria ucraïnesa, les defenses antiaèries haurien abatut 29 dels 31 drons Shahed, els aparells suïcides de fabricació iraniana que utilitza el Kremlin. També hi va haver atacs diürns amb míssils Iskander –almenys 11, segons Moscou–, que van causar escenes de pànic. Amb el d'aquesta matinada ja són disset els atacs russos contra Kíiv aquest mes de maig.

stats