Obituari
Internacional 17/03/2023

Mor l'escriptora Dubravka Ugrešić, gran veu de la literatura croata, als 73 anys

Va escriure sobre la desintegració de Iugoslàvia, els nacionalismes i l'exili en llibres com ara 'Zorro' i 'El ministerio del dolor'

1 min
Dubravka Ugresic en una fotografia del 2006

BarcelonaL'escriptora croata Dubravka Ugrešić (Kutina, Iugoslàvia, 1949 - Amsterdam, 2023) ha mort aquest divendres als 73 anys. Ugrešić era una de les escriptores i assagistes europees més destacades del panorama contemporani. Va escriure sobre la desintegració de Iugoslàvia, els canvis posteriors a la caiguda del Mur de Berlín, la construcció de la cultura pop, els nacionalismes i l'exili. Ugrešić tenia un estil literari molt peculiar, amb una veu narrativa esquitxada d'humor i d'ironia a través de la qual s'aproximava a qüestions socials i històriques del present. Ho feia, a més, amb una combinació de gèneres que anava des dels relats i la novel·la fins a les memòries i el dietari.

Ugrešić va néixer el 1949 a Kutina, un poble proper a Zagreb. Era una gran defensora "dels espais transnacionals o postnacionals" i defensava el dret a no reconèixer ni respectar les fronteres nacionals. El 1993 va abandonar Croàcia i es va exiliar arran de la persecució pública i dels mitjans de comunicació per les seves opinions. Entre els seus llibres més coneguts hi ha les novel·les El museo de la rendición incondicional (Alfaguara, 2003) i El ministerio del dolor (Anagrama, 2006), i els assaigs de Gracias por no leer (La Fábrica, 2004) i Zorro (Impedimenta, 2019). Al llarg de la seva trajectòria va guanyar nombrosos premis, entre els quals hi ha el premi europeu d'assaig Charles Veillon el 1996, el Verzetsprijs el 1997, el Heinrich Mann el 2000, i el Premi Internacional Neustadt de Literatura el 2016.

stats