L'atac rus a Ucraïna

El míssil que va causar la massacre al mercat de Konstiantínivka era ucraïnès, segons el 'New York Times'

L'atac del 6 de setembre va deixar almenys 16 morts i Zelenski el va atribuir als "terroristes russos"

Moment de l'atac sobre el mercat de Kostyantynivka
ARA
19/09/2023
2 min

BarcelonaEl 6 de setembre un míssil va caure en un mercat de la ciutat ucraïnesa de Kostiantínivka, en una de les pitjors massacres dels últims mesos: va deixar almenys 16 morts i més de 30 ferits. Dues hores després, el president ucraïnès Volodímir Zelenski, va atribuir l'atac als "terroristes russos", i la premsa independent se'n va fer ressò, com un més dels sistemàtics atacs de Moscou contra civils en aquests 19 mesos de guerra. Però una investigació del New York Times publicada aquest dimarts certifica que es tractaria d'un míssil ucraïnès errant. Ucraïna ho ha desmentit.

L'exhaustiva investigació inclou fragments del míssil, imatges de satèl·lit, testimonis i publicacions en xarxes socials. Per fer-la, els periodistes del diari estatunidenc s'han saltat la prohibició expressa d'accés de l'exèrcit ucraïnès. Tot apunta que la catàstrofe la va causar un míssil ucraïnès d'un sistema antiaeri Buk que va fallar. Els Buk són bateries fabricades a l'antiga Unió Soviètica als anys 70 i 80.

"L'atac sembla un tràgic accident", diu el diari, que cita experts en defensa aèria segons els quals el míssil es podria haver desviat per diversos problemes, com una fallada electrònica o danys causats en una aleta del sistema de guia trencada o malmesa en el moment del llançament. La fallada es va produir en un context de combats a la zona: l'exèrcit rus havia bombardejat Kostiantínivka la nit abans, i hi ha constància d'atacs amb artilleria ucraïnesa des de la ciutat uns minuts abans de la massacre al mercat.

El diari explica que, inicialment, les autoritats ucraïneses van intentar impedir l'accés dels seus periodistes a la zona de l'impacte, però que els reporters es van poder esmunyir fins al lloc, on van recollir restes del coet i van entrevistar els testimonis.

L'SBU, els serveis secrets ucraïnesos, han desmentit la informació i asseguren que les seves investigacions indiquen que "l'enemic va atacar aquest objectiu civil amb un sistema de míssils S-300", i que els fragments del projectil que van trobar al lloc així ho demostren. L'assessor presidencial Mikhailo Podoliak ha reclamat que s'esclareixin els fets.

stats