L'atac rus a Ucraïna
Internacional 06/02/2023

El ministre de Defensa ucraïnès, en el punt de mira

Un diputat del partit de Zelenksi anuncia la destitució imminent de Réznikov, tot i que de moment el president manté silenci

ARA
2 min
El ministre de Defensa d'Ucraïna, Oleksi Reznikov.

BarcelonaEnmig de les creixents alertes i prediccions d'una suposada nova ofensiva a gran escala de les tropes russes coincidint amb el primer aniversari de la guerra a Ucraïna, el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, podria tenir les hores comptades. El màxim responsable de les forces armades del país i un dels principals interlocutors del seu govern amb els aliats occidentals s'ha vist immers en les últimes hores en rumors al voltant de la seva destitució imminent, que estaria vinculada als casos de corrupció al seu ministeri.

El diputat ucraïnès David Arakhamia, del partit de president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegurar ahir a través de Telegram que el titular de Defensa seria destituït aquest mateix dilluns i que passaria a dirigir el ministeri d'Indústries Estratègiques, segons van publicar mitjans locals. Tot i això, Réznikov va deixar clar que "ni el president ni el primer ministre" li havien ofert un canvi de cartera. "Això és una novetat per a mi", va dir en una entrevista amb un mitjà ucraïnès.

Fa dues setmanes, Zelenski va voler enviar un missatge de tolerància zero contra la corrupció i va cessar diversos alts càrrecs acusats d'escàndols, inclòs el viceministre de Defensa, Viatxeslav Xapovalov. El número dos de Réznikov va haver de plegar després que un mitjà revelés que es van comprar partides de menja destinat als soldats a preus inflats. Amb tot, no hi ha cap acusació directa contra el ministre, que ha afirmat que si el president li demana que plegui, ho farà, i donarà suport i assessorament a qui el substitueixi.

A més d'anunciar el suposat acomiadament de Réznikov, Arakhamia va afirmar que el ministre seria substituït per l'actual cap dels serveis d'intel·ligència del país, Kirilo Budànov. Aquesta informació també la va avançar el portal ucraïnès Unian, i el diari Ukrayinska Pravda també apuntava a la possible destitució de l'actual titular de Defensa. Amb tot, Zelenski no s'ha pronunciat al respecte, i aquest dilluns el diputat ha fet marxa enrere i ha dit que no hi haurà "canvis de personal al sector de defensa aquesta setmana".

Possible visita de Zelenski a Brussel·les

Els esforços del govern ucraïnès per acabar amb la corrupció s'han intensificat per poder avançar en el camí de l'ingrés a la Unió Europea, després que el juny de l'any passat Ucraïna fos acceptada com a candidat. Després de la trobada d'alt nivell entre el govern ucraïnès i representants de la UE de la setmana passada a Kíiv, Brussel·les es prepara ara per a un possible viatge de Zelenski a la capital europea, on dijous i divendres se celebra una cimera de caps d'estat i de govern.

El viatge encara no està confirmat, principalment pels riscos de seguretat que el president ucraïnès hauria d'afrontar. Però si finalment Zelenski decideix ser a la capital belga, també està previst que participi en una sessió al Parlament Europeu, segons ha informat el Financial Times. Aquest seria el segon viatge a l'estranger del mandatari des que va començar la invasió russa, després que al desembre es reunís amb el president dels Estats Units, Joe Biden, a Washington.

stats