AMÈRICA LLATINA
Internacional 19/04/2012

Milers de camperols protagonitzen una ocupació de terres per combatre la fam a Hondures

Denuncien que la llei de reforma agrària no avança i que s'han quedat sense mitjans de vida. Havien demanat en diverses ocasions solucions al govern

Efe
1 min
Ocupació camperola a San Marcos / AFP

TegucigalpaUns 15.000 camperols hondurenys han ocupat 12.000 hectàrees de terres privades al nord, oest, sud i centre del país per exigir terrenys per cultivar aliments davant la "fam i pobresa extrema" que pateixen, explica el dirigent camperol Rafael Alegria. Segons l'Institut Nacional d'Estadístiques (INE), afecta uns 3,9 milions de persones.

Els camperols van demanar fa anys les terres ocupades a l'Institut Nacional Agrari (INA), i fins ara no havien obtingut cap resposta. A més, a l'octubre les organitzacions camperoles van presentar davant el Parlament hondureny una iniciativa de llei de transformació agrària integral que, segons ell, "dorm el somni dels justos", perquè els diputats l'han ignorat.

Segons xifres del Comissionat dels Drets Humans, el conflicte per terres entre pagesos i terratinents al departament de Colón ha causat en els últims dos anys 55 morts, majoritàriament camperols. El 17 de febrer passat el govern d'Hondures va subscriure un tercer acord amb camperols i empresaris del Baix Aguán, Colón, orientat a resoldre un conflicte per la propietat de les terres que reclamen els llauradors, però el problema no ha estat resolt. L'acord preveu la compra de més de 3.000 hectàrees de terres, moltes de palma africana, per lliurar-les als camperols.

stats