Brasil
Internacional 10/02/2023

Michelle Bolsonaro, la nova cara de l’extrema dreta brasilera

L’exprimera dama és l’estrella emergent dels ultres amb el seu marit, Jair Bolsonaro, autoexiliat a Florida i amenaçat d’inhabilitació política per un tsunami judicial

Joaquim Piera
3 min
El president del Brasil, Jair Bolsonaro, i la seva dona, Michelle Bolsonaro, a la celebració dels 200 anys de la independència.

São PauloFins i tot l’extrema dreta brasilera, amb el Partido Liberal (PL) que ara aixopluga els ultres, dona per fet que Jair Bolsonaro serà, com a mínim, inhabilitat políticament pels delictes comesos durant la seva presidència –perquè no està aforat aquesta legislatura– i no podrà concórrer a les eleccions del 2026. La lluita intestina per ocupar el possible buit de lideratge que això comportarà ja ha començat i qui millor s’està posicionant és la seva dona, Michelle Bolsonaro.

L’ex primera dama ja ha tornat de Florida (Estats Units), on Bolsonaro segueix autoexiliat per por a ser detingut provisionalment per l’intent de cop d’estat del 8 de gener, i s’ha instal·lat a Brasília. Com a presidenta del PL Mulher (la secció femenina de la formació) té un sou de més de 7.000 euros mensuals, que és la retribució d’un diputat federal, a més d'un despatx a la seu central, i comença a rebre capacitació.

Sense data de retorn perquè Bolsonaro ha demanat un visat de turista que li permetrà mantenir-se com a mínim sis mesos més als Estats Units, Michelle és l’estrella emergent de la ultradreta. Hi ha el convenciment que serà una candidata competitiva en unes presidencials on no hi haurà l'actual president, Luiz Inácio Lula da Silva.

Michelle Bolsonaro reforça tots els atributs polítics del marit, principalment el fet de ser una evangèlica fervorosa i militant, però anul·la el rebuig que desperta l’expresident en una part de l’electoral per ser un misogin congènit, un groller i estar esquitxat per la corrupció. En aquest darrer aspecte, però, l’exprimera dama té algun clarobscur. A les xarxes socials té el malnom de Micheque entre els seus detractors, que recorden que un dels testaferros de la família Bolsonaro va ingressar 27 xecs al seu compte corrent que possiblement provenien de desviament de fons parlamentaris, les anomenades rachadinhas.

Malgrat els rumors que el matrimoni Bolsonaro anava pel pedregar, Michelle va tenir un paper molt actiu a l'última campanya electoral: a la propaganda televisiva i també actuant de primera veu en comicis celebrats en temples evangèlics on va congregar milers de fidels. Amb un llenguatge religiós típic d’un predicador, la llavors primera dama va mantenir motivats i amb tensió un dels tres grans pilars electorals de la candidatura a la reelecció, al costat dels militars i cossos policials i els grans terratinents.

Ultraconservadora i defensora de la família tradicional –tot i que la primera filla va ser fruit d’una infidelitat d’un home llavors casat i que el seu és el tercer matrimoni de Jair Bolsonaro–, destaca per tenir telegènia i facilitat de comunicació, a més de mostrar empatia.

A la darrera legislatura va jugar un paper rellevant en el nomenament d’André Mendonça com a ministre del Tribunal Suprem, amb la qual cosa complia una promesa del llavors president d'escollir algú “terriblement evangèlic” a l'alt tribunal. I també en el nomenament de la ministra de Dones, Família i Drets Humans, l’antifeminista Damares Alves, acusada ara de genocidi per haver suspès l’enviament de medicaments a l’ètnia ianomami, que viu una situació de crisi humanitària.

Les reticències del clan Bolsonaro

El fet de no haver encarat mai un procés electoral i de comptar amb nul·la experiència en la gestió pública no resta opcions a Michelle, que reforçaria el rol d’outsider i antiestablishment que tant aprecien els ultres brasilers. Carregar el nom Bolsonaro és un actiu polític que l’ajudaria, com va passar amb Hillary Clinton als Estats Units o Cristina Fernández de Kirchner a l’Argentina.

Els principals detractors de la cursa política de Michelle cap al Palácio do Planalto sorgeixen del mateix clan Bolsonaro. No és cap xafarderia, sinó matèria d’anàlisi política, que la seva relació amb els quatre fills de l’expresident, dels quals tres són polítics amb càrrecs escollits, és molt complicada, principalment amb Carlos Bolsonaro, regidor de l’Ajuntament de Rio de Janeiro i encarregat d’administrar les xarxes socials del pare. Les desavinences entre la família aportarien material suficient per fer una sèrie d’èxit de diverses temporades en una plataforma de streaming.

L’altre gran dubte és saber com reaccionarà amb l'ascensió de la seva esposa el mateix Jair Bolsonaro quan arribi a ser inhabilitat, ja sigui per la gestió de la pandèmia, l’intent de cop d’estat del 8 de gener o les pràctiques corruptes. Un dels trets distintius del mandatari al llarg de tota la seva presidència va ser desempallegar-se de qui va considerar que li volia moure la cadira, li feia ombra o entrevia que tenia massa ànsies de poder.

stats