Mèxic s'indigna per la mort d'una dona ofegada sota el genoll d'un policia

Les autoritats investiguen el cas, que recorda el de George Floyd als Estats Units

Sònia Sánchez
3 min
Un policia mexicà en una imatge d'arxiu.

Just el dia en què arrenca el judici als Estats Units per la mort de George Floyd, un altre vídeo on apareix un agent de policia posant el genoll sobre el coll d'una dona detinguda fins que li acaba causant la mort ha encès Mèxic i ha tornat a generar la indignació mundial. La Fiscalia de l'estat de Quintana Roo, de fet, ha obert una investigació després d'haver sortit a la llum el vídeo, més curt però molt semblant al que tan sols fa deu mesos va fer esclatar les protestes més multitudinàries contra la injustícia racial als EUA en cinc dècades.

Floyd es va estar 8 minuts i 46 segons a terra amb el genoll d'un agent al coll mentre cridava "no puc respirar". Victoria Salazar Arriaza, una salvadorenca de 36 anys, també es va retorçar, gemegant, sota el genoll d'un agent. Però l'agent no va deixar de pressionar, envoltat d'altres policies que tampoc feien res per aturar-ho. La dona es queda inconscient de seguida. El vídeo en aquest cas està editat i mostra poc després el cos de la dona immòbil a terra, amb les mans emmanillades a l'esquena, i sense sabates. En una imatge posterior els policies traslladen el cos flàccid a la part del darrere d'una camioneta.

Els fets van tenir lloc dissabte a la localitat paradisíaca de Tulum, a la península del Yucatán enmig del Carib mexicà, a l'estat de Quintana Roo. En aquesta mateixa localitat de platja, Tulum, ahir diumenge hi va haver manifestacions davant la comissaria de policia per exigir justícia.

Els fiscals mexicans han obert una investigació per homicidi. En un comunicat, consideren que l'actuació d'aquests agents ha danyat "les institucions i la societat" mexicanes. Amb tot, des de l'oficina de la Fiscalia expliquen que la causa exacta de la mort encara no se sap i també diuen que no és clar per què havien detingut la dona, tot i que les informacions inicials ofertes pels mitjans mexicans deien que era perquè anava beguda pel carrer.

Salazar feia tres anys que vivia a Mèxic i tenia dues filles adolescents. De moment han interrogat els quatre agents implicats, una dona i tres homes del cos de policia. Per les imatges difoses, sembla que és justament la dona policia la que pressiona la víctima amb el genoll.

"Tota la força de la llei"

Mentrestant, el president del Salvador, Nayib Bukele, ha utilitzat el seu compte de Twitter per urgir el govern de Mèxic a aplicar "tota la força de la llei". "Tot el que demanem és justícia", ha piulat. La ministra d'Afers Estrangers salvadorenca, Alexandra Hill, també explicava a Twitter que el seu govern estava en contacte amb les autoritats mexicanes.

El germanastre de Salazar, Rene Olivares Arriaza, explicava a Reuters des del Salvador que havia vist el vídeo i que els seus familiars havien estat informats de la seva mort. Olivares descrivia la "intensa sensació de pèrdua de la família" i la seva "impotència", i va reclamar a les autoritats mexicanes que portessin els responsables a la justícia.

"Condemno aquest acte d'incompetència i abús policial i exigeixo un càstig per als responsables", va dir el subsecretari de Drets Humans de Mèxic, Alejandro Encinas. No és el primer cas, de fet, de violència policial contra les dones a l'estat de Quintana Roo, on el mes de novembre passat la policia va disparar contra un grup feminista que protestava contra la impunitat per l'assassinat d'una noia de 20 anys.

stats