Internacional 12/12/2021

Més pressió sobre Johnson per una reunió social durant el confinament

Una imatge del 'premier' mostra que va participar en un 'qüestionari de Nadal' quan no estaven permesos

4 min
Imatge de l'edició en línea del Sunday Mirror, on es denuncies les presumptes irregularitats comeses per Johnson

LondresCom va predir aquesta mateixa setmana Dominic Cummings, exassessor de Boris Johnson fins al novembre del 2020 i ara arxienemic seu, finalment ha aparegut una imatge del primer ministre britànic que sembla suggerir que ell mateix també va trencar les regles del confinament que imperaven a Londres el desembre de l'any passat.

La fotografia l'ha publicat aquest diumenge el Sunday Mirror, el mateix diari que fa deu dies va revelar la celebració d'una festa de Nadal il·legal a Downing Street el 18 de desembre de l'any passat i que no només ha conduït, de moment, a la dimissió d'una assessora de confiança i excap de premsa seva, sinó que té immers el cap de govern en la pitjor crisi –de popularitat i de confiança– des que va arribar a Downing Street, el juliol del 2019.

El titular de la portada en paper del Sunday Mirror és ben explícit: Johnson "ens pren per ximples una altra vegada", un implícit sobre el fet que dicta regles perquè les compleixi tothom menys ell mateix i el personal que treballa a les seves ordres.

A diferència de les reiterades negatives per part de la comunicació de Johnson i del mateix premier al Parlament quan es va tenir la primera notícia de la festa il·legal de Nadal, quan a última hora d'aquest dissabte s'ha publicat la foto Downing Street no ha negat l'evidència. Només ha intentat minimitzar-la.

"El primer ministre va participar, virtualment", en un qüestionari de Nadal (Christmas quiz), una mena de celebracions socials tipus concurs, habitualment amb finalitats benèfiques, molt populars al Regne Unit, en què els participants responen preguntes tipus Trivial, però no necessàriament extretes del popular joc.

"Era un qüestionari virtual. El personal de Downing Street sovint estava obligat a quedar-se a l'oficina per treballar en la resposta a la pandèmia, de manera que els que eren a l'oficina per treballar podien haver-hi assistit virtualment des dels seus despatxos", han afegit des de Downing Street.

El recompte que fa el diari és el següent: "Boris Johnson ha sigut acusat d'haver infringit personalment les lleis del covid organitzant un qüestionari de Nadal al número 10 [de Downing Street] l'any passat. El primer ministre va ser fotografiat a través d'una pantalla, assegut sota un retrat de Margaret Thatcher, mentre llegia les preguntes. Una font va dir que molts empleats [de l'staff del cap de govern] s'agrupaven davant d'ordinadors, feien preguntes i bevien en grans quantitats vi i cervesa [que s'havien proveït] d'un Tesco [una cadena de supermercats] local. En un despatx, va dir la font, hi havia quatre equips, cadascun format per sis persones. Era el 15 de desembre [del 2020], tres dies abans d'una reunió que s'està investigant [la festa de Nadal del 18 de desembre, ara sota la lupa del secretari del govern, el funcionari de més alt rang de l'administració britànica], i el primer ministre estava flanquejat per dos membres del seu màxim equip, tot i que no estaven bevent. Un portava un barret de Pare Noel i l'altre estava embolicat" en les habituals garlandes que serveixen per decorar els arbres de Nadal.

Aleshores, el 15 de desembre, les imposicions del govern Johnson per a Londres indicaven que no s'havia de celebrar "un dinar o una festa de Nadal de feina", quan es tractés d'una "activitat principalment social". Així doncs, el Chistmas quiz no estaria permès.

A part de la investigació sobre les celebracions del 18 de desembre, el secretari del govern també investiga una festa que hauria tingut lloc el 27 de novembre al pis particular de Johnson, al número 11 de Downing Street, i una altra al ministeri d'Educació, el 10 de desembre. Però des que es va anunciar la investigació s'ha informat de fins a set trobades més d'aquest tipus. Una font del Sunday Mirror parla d'una "cultura" molt estesa a Downing Street tot i les restriccions del covid.

D'altra banda, Johnson també està entre l'espasa i la paret pel finançament de la reforma del seu apartament particular. No va declarar a la Comissió Electoral que inicialment hi va fer front a través dels diners d'un donant del Partit Conservador i va mentir en una investigació sobre què sabia i què no sabia en relació amb aquestes donacions.

Políticament, el cost per al premier és evident. Una enquesta que publica aquest diumenge The Observer marca una distància entre el Partit Conservador i el Partit Laborista de nou punts, la diferència més gran entre govern i oposició des del febrer del 2014.

Revolta i elecció parcial

Johnson, a més, començarà la setmana amb l'amenaça d'una seriosa revolta del Partit Conservador. Dimarts s'han d'aprovar al Parlament un seguit de noves restriccions per fer front a la variant òmicron, i fins a 60 diputats conservadors podrien votar-hi en contra. Les diferents mesures –obligatorietat de l'ús de la mascareta i passaport covid, entre d'altres– s'aprovaran amb els vots de l'oposició. El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, ha anunciat aquest diumenge que, tot i l'acumulació de proves que demostren la "incapacitat" de Johnson per seguir liderant el país, votaran "a favor de l'NHS [el Sistema Nacional de Salut] i per protegir la població".

La situació encara podria empitjorar políticament més per a Johnson dijous vinent, arran de la celebració d'una elecció parcial a la circumcisió tradicionalment conservadora de North Shropshire, al centre-oest d'Anglaterra. Una derrota suposaria un seriós revés per al premier en termes simbòlics, tot i que la majoria absoluta de què gaudeix (80 diputats) continuaria inalterable.

L'elecció parcial, però, pot marcar un punt d'inflexió en la confiança no només del partit en Johnson, sinó de l'electorat. Els pròxims dies i setmanes caldrà estar atents a possibles i incòmodes nous escàndols i a la capacitat del primer ministre d'escapar indemne a un patró de conducta marcat per la deshonestedat i les contínues mentides. Com en el famós cas Watergate, el problema potser no són tant les reiterades infraccions comeses, que també, com tot el que Johnson ha dit i fet fins ara per intentar encobrir-les.

stats