Àfrica
Internacional 28/01/2022

Més de dos milions de persones passen gana per la guerra de Tigre, diu l'ONU

L'ajuda humanitària no té accés a la regió des del 14 de desembre a causa dels combats i les reserves s'han esgotat

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Una dona etíop porta al seu fill a l'esquena mentre fa cua per rebre menjar

BarcelonaAlmenys 2 milions de persones són víctimes de la fam a la regió de Tigre, al nord-est d'Etiòpia, a conseqüència del conflicte que fa més d'un any que dura entre les forces governamentals i els rebels locals. Són xifres del Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU, que ha fet el seu primer estudi al territori des de l'inici de la guerra, ja fa 15 mesos.

Segons les seves dades, el 37% de la població es veu en situació d'inseguretat alimentària, és a dir, no té prou recursos per menjar i pot haver hagut de passar un dia o més sense fer cap àpat. El 13% dels infants de Tigre de menys de cinc anys pateixen desnutrició, i també dos terços de les dones embarassades i que donen el pit estan en aquesta situació.

Bloquejat l'accés a l'ajuda humanitària

Des de l'ONU s'apunta, a més, que les dades podrien haver empitjorat en els últims mesos. L'estudi, basat en entrevistes amb prop d'un miler de persones, es va dur a terme entre novembre i desembre del 2021, però des d'aleshores els combois d'ajuda humanitària que feien arribar aliments han tingut cada vegada més difícil l'accés a la regió, fins al punt que hi van deixar d'arribar el 14 de desembre. Des d'aleshores, i a causa de l'escalada d'enfrontaments a Tigre, la població no ha rebut cap subministrament d'ajuda humanitària.

Els recursos en reserva que estaven emmagatzemats es van anar esgotant i actualment són inexistents, segons les mateixes fonts. "Els treballadors humanitaris del PMA al terreny em diuen que els magatzems estan completament buits... segons la meva experiència, això és un senyal molt greu, gairebé mai passa", declarava el portaveu d'aquest programa de l'ONU, Tomson Phiri, des de Ginebra.

L'ONU estima que al nord del país, a les regions d'Afar, Amhara i Tigre, les més afectades, 9 milions de persones necessiten assistència alimentària, la xifra més alta registrada fins ara. A Amhara, la fam s'ha duplicat en els últims dos mesos, i a Afar, on s'han intensificat els combats en els últims dies entre el Front Popular d'Alliberament de Tigre i les forces lleials al primer ministre, Abiy Ahmed, la taxa de desnutrició dels nens de menys de cinc anys és del 28%, molt per sobre del llindar d'emergència, situat en el 15%.

El director regional del Programa Mundial d'Aliments per a l'Àfrica Oriental, Michael Dunford, denunciava que la realitat ara és que les organitzacions humanitàries com la seva han de "triar qui passa gana per evitar que un altre en passi". "Necessitem garanties immediates de totes les parts del conflicte per poder establir corredors humanitaris segurs i protegits", reclamava.

Opacitat per recollir dades

D'ençà que va començar el conflicte armat en aquesta regió d'Etiòpia el novembre del 2020, ha estat difícil per a l'ONU i altres organitzacions humanitàries mesurar el nivell de necessitat de la regió. De fet, l'organisme de les Nacions Unides ha acusat directament el govern federal, liderat pel premi Nobel de la pau Abiy Ahmed Ali, d'impedir de forma intencionada l'entrada d'aliments i subministraments mèdics essencials a la regió, un fet que el govern nega.

Des d'inici d'any hi ha hagut múltiples atacs aeris que segons l'oficina de drets humans de l'ONU, ACNUDH, han deixat més de 108 víctimes mortals civils. Però l'atac més dur fins ara ha estat al campament de Dedebit el dilluns 7 de gener, que va deixar almenys 59 morts i 30 ferits.

stats