Internacional 06/10/2023

Rússia bombardeja el centre de Khàrkiv l'endemà de la massacre de Hroza

El míssil mata un nen de 10 anys i la seva àvia i drons destrossen infraestructures cerealístiques a Odessa

Montse Gironès
2 min
Edifici residencial esfondrat després de l'atac d'un míssil rus a la regió de  Khàrkiv

BarcelonaL'endemà de la massacre de Hroza, l'exèrcit rus continua atacant civils a Ucraïna. Segons les autoritats ucraïneses, a la ciutat de Khàrkiv, a l'est del país, un míssil Iskander ha colpejat un edifici residencial i ha matat un nen de 10 anys i la seva àvia, a més de deixar 28 ferits. Poc després hi ha hagut un atac amb drons contra infraestructures al port d'Odessa, al sud, que no ha causat víctimes però sí importants destrosses.

La nit de dijous va morir a l’hospital una de les víctimes de l’atac de Hroza, que va elevar el balanç fins a 52 cadàvers, en el que ja és el segon atac contra civils més mortífer des de l’inici de la invasió russa, el febrer del 2022. El primer continua sent el bombardeig contra l’estació de trens a Kramatorsk, al Donbàs. El governador de la regió de Khàrkiv ha advertit que la xifra final encara pot ser superior perquè alguns dels ferits de Hroza estan en estat greu.

Avui s'ha sabut que entre els morts hi havia un nen de 8 anys, que com la resta de víctimes havia acudit a l'edifici atacat per vetllar la mort d'un soldat al front. Abans de la guerra, Hroza tenia una població d'unes 500 persones, i en quedaven 300, de manera que totes les famílies han estat afectades. El ministre de l’Interior, Íhor Klimenko, ha explicat que “per cada família, per cada casa, hi havia persones presents”. S’han declarat tres dies de dol a la regió des d’aquest divendres.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va comunicar l’atac a través de l’aplicació de Telegram. Des de l’atac ha assenyalat que l’acte “no es podria definir com a bestiesa, ja que seria un insult a les bèsties”. D’altra banda, el Kremlin ha negat que ataqui civils deliberadament. Mentre el poble vetlla les morts, Nacions Unides ha enviat un equip al lloc dels fets a investigar l’atac i ja ha identificat la majoria de les víctimes.

Increment de pressupost

El Parlament ucraïnès ha acordat aquest divendres incrementar la despesa de defensa d'aquest any en 7,860 milions d'euros, que se sumaran al total de 43,340 milions, que ja suposen un 26,6% del PIB del país. Les despeses superaran per primer cop els 88.000 milions d'euros. Suècia ha anunciat que enviarà a Ucraïna un nou paquet d'ajuda militar valorat en 2,2 milions de corones sueques (190 milions d'euros), segons ha anunciat el ministre de Defensa Pal Jonson. 

stats