Moda
Internacional 30/09/2022

El Marroc demana a Adidas que retiri del mercat una samarreta que considera "un robatori del patrimoni"

Es tracta d'una col·lecció inspirada en el Palau del Mexuar, ubicat a Algèria

1 min
Les samarretes d'Adidas que han aixecat la polèmica amb el govern del Marroc

BarcelonaEl govern del Marroc ha demanat al fabricant alemany d'articles esportius Adidas que retiri una col·lecció de samarretes inspirades en les "rajoles marroquines" perquè ho considera un "robatori" del patrimoni cultural del país en suposat benefici d'Algèria, ha informat a Efe una font governamental marroquina. La font, que va demanar l'anonimat, explica que el ministeri de Joventut, Cultura i Comunicació del Marroc va contractar "d'urgència" un advocat marroquí per "defensar-se d'un nou robatori del patrimoni del Marroc", del qual a sobre consideren beneficiada Algèria, amb qui mantenen una mala relació diplomàtica històrica.

La nova col·lecció d'Adidas va ser anunciada el dia 23 de setembre en un tuit d'Adidas, que assegurava que el nou disseny està inspirat en les rajoles del Palau del Mexuar, de la ciutat algeriana de Tilimsen, fronterera amb el Marroc. La piulada anunciava que la venda de les noves samarretes estava prevista a partir del 14 d'octubre amb tres models portant aquestes samarretes, que són principalment dels colors blanc i blau.

La font marroquina ha afegit que el lletrat va enviar una "amonestació judicial" al representant legal d'Adidas per alertar l'empresa alemanya que el nou disseny de la samarreta suposa un "intent de robatori d'un dels patrimonis culturals tradicionals marroquins per utilitzar-lo fora del seu context". Alhora, afegeix que aquest "robatori" contribueix a "la pèrdua i distorsió de la identitat i la història d'aquests elements culturals". La font ha afegit en les seves declaracions a l'agència Efe que el ministeri de Cultura no escatimarà esforços per evitar que el patrimoni marroquí sigui "robat", defensar-lo per tot el món i fer front a qualsevol pràctica d'aquest tipus.

Les samarretes que han provocat el conflicte
stats