Internacional 02/06/2023

Moren els primers civils russos en un bombardeig dins les seves fronteres

L'enviat especial de pau de la Xina constata les "grans diferències" entre els bàndols per aconseguir que negociïn

ARA
4 min
Imatge dels danys provocats per bombardejos pro-ucraïnesos a Shebeniko, una població russa propera a la frontera, dimecres dia 31 de maig.

BarcelonaDues dones han mort a la regió russa de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna, a causa dels bombardejos que per quart dia consecutiu afecten aquesta província. Així n'ha informat el governador rus de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, que ha explicat que les dues dones havien rebut l'impacte de metralla mentre viatjaven en el seu cotxe prop de la localitat de Maslova Pristan. Kíiv continua negant cap implicació en aquests atacs en territori rus.

Fins ara, però, les bombes no havien deixat cap mort directament. En la sorprenent incursió de combatents russos pro Ucraïna del 21 de maig, sí que va morir una dona gran quan estava sent evacuada.

Segons Gladkov, dues persones més van resultar ferides en el bombardeig. De fet, ha assegurat que en les darreres vint-i-quatre hores fins al matí de divendres, nou persones han resultat ferides. Un dels grups anti-Putin que combaten en la zona, la Legió de la Rússia Lliure, ha assegurat, en canvi, que les dues civils havien mort a causa de l'artilleria russa, que havia confós el seu cotxe amb un dels vehicles dels escamots paramilitars pro Ucraïna. Cap de les versions havia pogut ser contrastada de forma independent.

Segons la Legió de la Rússia Lliure, les seves forces i les tropes russes mantenien aquest divendres un enfrontament obert a la zona. "Hi ha una lluita activa als afores de la població de Novaia Tavoljanka [a la regió de Bélgorod]. Hi ha legionaris ferits, però la llibertat es guanya amb sang", deia la Legió de la Rússia Lliure en un comunicat que han fet circular a través de les xarxes socials.

El mateix president rus, Vladímir Putin, ha mencionat els combats en una reunió aquest divendres del seu Consell de Seguretat. Ha assegurat que el seu govern no permetrà que els enemics desestabilitzin Rússia. "Hem de fer tot el que puguem per assegurar-nos que no ho puguin fer sota cap circumstància", ha dit, d'acord amb el relat de les agències.

Valoració des de Pequín

Els atacs sobre territori rus, i els continus bombardejos sobre Kíiv al llarg del mes de maig, i també en les darreres 48 hores, evidencien que els dos bàndols no estan disposats a obrir negociacions, ans al contrari, com ha afirmat l'enviat especial xinès per a la pau a Ucraïna Li Hui. Des de Pequín, en conferència de premsa, Li ha valorat la ronda de converses per diferents capitals europees que va mantenir setmanes enrere. "Hem copsat que hi ha grans diferències entre les posicions de totes dues parts. Aconseguir que les parts negociïn ara encara ens enfrontaria a moltes dificultats", ha dit.

Amb tot, Li també ha afegit que la Xina està considerant l'enviament d'una altra missió negociadora "per iniciar un diàleg sobre la resolució de la crisi d'Ucraïna", ja que "el risc d'escalada de la guerra és alt". Però funcionaris francesos i alemanys coneixedors de les reunions de Li a Europa, citats per Reuter, van dir que la Xina ha volgut subratllar especialment el paper dels Estats Units en l'escalada bel·licista.

"No hi havia cap pla de pau. Va ser més aviat una sessió de fer una taula rodona de cadascuna de les nostres posicions", va dir el funcionari francès, que va demanar l'anonimat per parlar de reunions sensibles. "No crec que esperem que la Xina sigui un mediador, però pot utilitzar la seva influència sobre Rússia i pot ajudar a entendre'l".

Tres víctimes més a Kíiv

El dia abans, dijous, diversos bombardejos russos van deixar tres morts a Kíiv, la capital d'Ucraïna. Una dona, la seva filla de nou anys i una altra dona van morir sota les bombes russes quan intentaven entrar en un refugi antiaeri. La mare d'una de les víctimes plorava davant del cadàver de la seva filla en una més de les moltes imatges devastadores que deixa la guerra d'Ucraïna.

"L'entrada [del refugi antiaeri] estava tancada, hi havia entre cinc i deu dones amb nens que intentaven accedir-hi. Van trucar ben fort, van intentar entrar al refugi, ningú els va obrir. La meva dona ha mort", relatava Iaroslav Riabtxuk a l'agència Reuters. "Aquesta nit [per la matinada de dijous] Rússia ha matat una nena de nou anys, la seva mare de 34 i una altra dona de 33 anys", comunicava també la policia ucraïnesa. Arran d'aquests fets, el president Volodímir Zelenski ha ordenat al ministeri d'Indústries Estratègiques i al cap d'Interior que fessin una auditoria completa sobre l'estat dels refugis antiaeris.

El de la matinada de dijous era l'atac de míssils russos número 18 des de principis del mes maig que patia la capital d'Ucraïna. Les forces russes han redoblat la pressió sobre Kíiv i altres ciutats del país davant la perspectiva de l'anunciada contraofensiva d'Ucraïna, que hauria d'arribar amb el bon temps.

En aquest últim atac, les forces de Kíiv han abatut 10 míssils russos, però les seves restes han provocat danys al caure, segons la força aèria de Zelenski. Les restes de míssils han danyat també una policlínica per a nens, dues escoles i una comissaria de policia, a més d'edificis públics i privats en tres districtes diferents de la capital ucraïnesa.

Una dona plorant la mort de la seva filla en un atac rus sobre Kíiv.

El mateix dijous, Rússia acusava Ucraïna de nous atacs en territori rus a prop de la frontera. El ministeri de Defensa del Kremlin assegurava que les seves tropes havien frustrat tres intents d'incursions prop de la ciutat de Xebékino, on afirmaven que havien matat 30 combatents ucraïnesos i havien destruït quatre vehicles blindats. Una vegada més, el govern rus va acusar Ucraïna d'estar al darrere dels atacs, però Kíiv també ho va negar. Des de la incursió dels grups paramilitars russos pro Ucraïna –el Cos de Voluntaris de Rússia i la Legió de la Rússia Lliure– a Bélgorod la setmana passada, els sabotatges i atacs en territori rus no han deixat de succeir-se, i han arribat fins i tot a Moscou aquesta mateixa setmana.

Aquest dijous el governador de la regió russa de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, acusava les forces armades d'Ucraïna de bombardejar Xebékino repetidament i d'haver danyat un edifici residencial, que s'hauria incendiat, i un altre d'administratiu. Segons Gladkov, almenys nou civils van resultar ferits, mentre que centenars de nens, dones i ancians van haver de ser evacuats.

stats