Internacional 04/05/2019

L'independentisme escocès exhibeix força amb milers de persones demanant un segon referèndum

La líder dels 'tories' es compromet a evitar que hi hagi més consultes sobiranistes

Ara
3 min
Banderes catalanes i escoceses a la marxa en favor de la independència d'Escòcia, a Glasgow

BarcelonaL'independentisme escocès treu musculatura en la primera manifestació organitzada després que la primera ministra, Nicola Sturgeon, es comprometés a convocar un segon referèndum abans d'acabar la legislatura l'any 2021. La policia no ha facilitat dades dels manifestants, però la xifra pot aproximar-se als 35.000 de l'any passat i que va suposar un rècord en les mobilitzacions sobiranistes. En aquesta ocasió, la marxa també ha transcorregut enmig d'un ambient festiu en què s'han vist banderes escoceses, de la Unió Europea i de Catalunya.

L'entitat All Under One Banner ha anunciat que en els pròxims mesos continuarà amb les mobilitzacions per al segon referèndum i acabarà la campanya amb un gran acte central que se celebrarà a Edimburg el 5 d'octubre.

En declaracions a l'agència Efe, Manny Singh, organitzador de la marxa, ha donat la benvinguda a l'anunci del segon referèndum però ha considerat que, per convèncer els indecisos, el govern de Sturgeon ha de presentar un "pla viable" sobre aspectes com l'agricultura, l'economia o la política monetària. "És el moment, només necessitem una data", ha afirmat la responsable de la convocatòria, que augura que els resultats de 'sí' a la independència de la virtual consulta "duplicaran o triplicaran" els del 2014. En la primera convocatòria, el 'no' es va imposar per un estret marge del 55% enfront del 45% de trencar la relació de 300 anys amb el Regne Unit.

El govern d'Edimburg justifica la convocatòria d'una nova consulta per la independència per la voluntat dels escocesos a mantenir-se dins de la Unió Europea, ja que en el referèndum del 2016 van votar majoritàriament en contra del Brexit (62% de l'electorat).

És el cas d'Allan Galloway, que, vestit amb el 'kilt', la tradicional faldilla escocesa, ha anat a la manifestació amb els seus dos fills, Kirstie i Ben, de 5 i 7 anys, amb els quals sol participar en aquest tipus de convocatòries perquè, segons ha dit, "és important que entenguin la importància de la política".

Una dona fa una fotografia amb un mòbil cobert amb la funda a favor del segon referèndum a Escòcia, Sí2

El consentiment de Londres, com ha manifestat la mateixa Sturgeon, és imprescindible perquè pugui haver-hi una nova consulta, ja que el govern britànic ha d'activar la coneguda com a Secció 30, que atorgaria al Parlament escocès els poders per legislar sobre això.

La dirigent escocesa voldria negociar un plebiscit en condicions similars a les del 2014, quan el llavors primer ministre britànic, David Cameron, i el ministre principal escocès, Alex Salmond, van pactar els termes de la votació, que es van conèixer com l'Acord d'Edimburg. A Escòcia, ha suposat que el suport a la independència del Regne Unit es troba en un moment culminant dels últims quatre anys, impulsat en gran part pels votants que volen quedar-se a la UE. Es preveia que una marxa que donés suport a la independència dissabte a Glasgow atrauria desenes de milers.

El bloqueig en què es troba el Brexit, a causa del conflicte obert entre el partit 'tory' de Theresa May, ha donat ales al sector independentista. Però Ruth Davidson, líder dels conservadors escocesos, s'ha compromès a evitar un segon referèndum. "Si soc escollida primera ministra d'Escòcia no hi haurà més jocs constitucionals ni més referèndums", ha afirmat Davidson, que s'ha reincorporat així a la seva feina després de sis mesos de baixa maternal. Les expectatives per a la seva formació, però, són ara per ara molt pobres tenint en compte les enquestes, que assenyalen que la intenció de vot ha caigut en cinc vots des de la tardor.

stats