30/01/2021

'Make America read again'

3 min
Trump a un acte de campanya amb la característica gorra vermella

Als moments de tensió extrema, no hi ha res com l'humor per descomprimir. Els Estats Units té tensió extrema, ironia a dojo, imaginació, talent i prou intel·ligència per escrutar des de l'autocrítica més acerada. Un lloc web anomenat Djtrumplibrary.com ironitza sobre com podria ser un futur centre presidencial Donald J. Trump, que inclouria entre les seves exposicions el Mur de la Criminalitat, on es recullen des de la política de separació de famílies immigrants fins a l'amistat de l'expresident amb la família reial saudita o els casos criminals que esquitxen els negocis del magnat, la sala Twitter, exposicions sobre la seva evasió fiscal, una exhibició rotatòria i en permanent evolució sobre els autòcrates que admira, una sala dedicada a les seves veritats alternatives, un memorial per a les víctimes de covid que van morir mentre Trump seguia negant la gravetat del virus o l'auditori de l'extrema dreta, un grandiós centre de reunions decorat amb banderes de MAGA (Make America great again) i banderes confederades.

Tot i que la iniciativa genera somriures, amaga un rerefons inquietant. L'Arxiu Nacional va llançar el lloc web de la Biblioteca Presidencial Donald Trump el mateix dia en què ell va deixar el càrrec. La polèmica rau en el fet que Trump ja va sol·licitar als arxius nacionals que mantinguin el secret sobre els seus documents –que passaran de forma automàtica a la institució, com amb la resta de presidents– fins al 2033 i serà difícil controlar què és lliurat i què amagat –o destruït– atesos els dubtes raonables entorn de la seva gestió de l'administració.

Trump va barrejar de manera obscena interessos públics i privats, va manipular i mentir sense pudor i va incitar a un assalt al Capitoli que bé podria ser considerat sedició, per la qual cosa haurà de respondre a un segon procés d'impeachment. Va emparar terroristes domèstics, va presumir de poder matar sense que ningú el critiqués i va intentar rebentar el sistema democràtic qüestionant els resultats en contra del veredicte dels tribunals, que no van trobar el més petit motiu per dubtar de la victòria de Joe Biden.

Però el seu narcisisme és malaltís i possiblement patològic. Segons un article de TWP, el president sortint planeja crear a Florida un centre presidencial privat amb què comptarà amb la biblioteca física amb més pressupost que cap altra, on podrà rentar la seva imatge. Segons han filtrat els seus assessors, Trump ha estimat el seu cost en 1.600 milions d'euros, que pretén finançar amb donacions dels seus adeptes. Molts detractors hi veuen una manera d'afermar una recaptació de fons permanent per alimentar la seva hagiografia. Trump és una anomalia en si mateix, però el fet que ostentés durant quatre anys la presidència no implica que pugui ni hagi de ser normalitzat mitjançant una institució que airegi el seu llegat tòxic. Hi ha coses que no es poden canviar: el seu retrat penjarà de la Galeria Nacional de Retrats, i possiblement hi haurà ponts, avingudes, aeroports o fins i tot escoles que portin el seu nom als estats republicans, però no faran cap bé a un país dividit per qui va ser el seu instigador en cap, com tampoc ho faria una biblioteca privada que reescriuria el seu pas per la presidència dels Estats Units i que a més constituiria una contradicció in termini, vinculant Trump amb la cultura. Tret que canviï el seu MAGA per un altre lema més apropiat per al país: Make America read again.

stats