La màfia italiana canvia les armes per la corbata

Les organitzacions criminals es consoliden com a empreses i ja suposen un 7% del PIB del país

3 min
Els agents s'emporten un detingut en l'operació contra el blanqueig de capitals de la Camorra
Dossier Els tentacles de la màfia Desplega
1.
L’estratègia empresarial de les màfies per estendre’s al món
2.
La màfia italiana canvia les armes per la corbata
3.
"Avui el mafiós abans que pistoler és emprenedor"

MilàUn matí d'agost del 2013 els transeünts del carrer Mac Mahon, en ple Barri Xino de Milà, van observar incrèduls com tres dones asiàtiques completament nues, amb les mans i els peus parcialment lligats, saltaven des d'un balcó. Van explicar que havien estat segrestades durant 24 hores en un apartament, al qual havien acudit atretes per una suposada feina. Va ser el penúltim episodi d'una guerra entre grups rivals de la temuda màfia xinesa.

Amb arrels ben assentades al teixit empresarial de Roma, Milà i, sobretot, Prato, prop de Florència, la Direzione Investigativa Antimafia (DIA) la considera "la cinquena màfia italiana". Com en altres països, es va iniciar amb el negoci de la immigració il·legal, la prostitució i les falsificacions, i ha acabat fent fortuna expandint els seus tentacles fins al blanqueig de capitals i el tràfic de residus tòxics, activitats originalment desenvolupades per les màfies italianes.

Introduir-se en un país amb una forta presència de criminalitat organitzada com és Itàlia no ha sigut complicat, segons els experts, perquè els mafiosos xinesos han evitat l'enfrontament amb les organitzacions autòctones i col·laboren amb elles, especialment amb la Camorra, com va confessar el capo Salvatore Giuliano, que va confirmar l'existència d'un pacte entre la màfia napolitana i la Tríada, la històrica organització criminal originària de Hong Kong. Però a Itàlia els grans padrins de la màfia no parlen (encara) cap llengua estrangera: la 'Ndrangheta, la Camorra, la Cosa Nostra i la Società Foggiana mantenen el monopoli i es reparteixen el territori, fins i tot més enllà de les fronteres nacionals. La més internacional és la 'Ndrangheta, que des de la regió de Calàbria, al sud de la península, ha aconseguit desplegar una xarxa d'aliances amb els càrtels de l'Amèrica Llatina fins a convertir-se en "una multinacional del narcotràfic", que controla el mercat de la cocaïna a Europa.

Segons l'últim informe de la DIA, en el seu intent de passar desapercebuda i adaptar-se a contextos canviants –com la pandèmia–, les màfies italianes estan evolucionant i substitueixen "l'ús de la violència, cada cop més residual, per la infiltració silenciosa". A la pràctica, sostenen els experts, s'estan transformant en empreses, que en conjunt sumen un volum de negoci equivalent al 7% del PIB italià, segons estimacions. "Durant l'emergència del coronavirus, quan l'economia va entrar en crisi, les organitzacions criminals van prosperar", apunta l'informe.

La massacre de Duisburg

"La violència ha existit sempre, però la màfia no. La màfia neix quan la delinqüència organitzada transforma la violència en poder. Això no ha passat a tot el món, però sí a Itàlia, on els mafiosos han estat legitimats i utilitzats per les classes dirigents", explica a l'ARA l'escriptor Antonio Nicaso, un dels majors experts en crims organitzats. "No necessiten posar bombes, perquè tenen el poder de la intimidació. Minimitzen la violència perquè crea alarma social i han après de la massacre de Duisburg". L'any 2007 la 'Ndrangheta va assassinar a trets sis italians en una venjança en aquesta localitat alemanya.

Era la primera vegada que ho feia fora del territori italià i va ser un punt d'inflexió. "Abans d'aquests assassinats, la 'Ndrangheta era coneguda només en alguns països. Després els va donar una notorietat que se'ls va girar en contra, perquè la feina de les màfies es veu afavorida per la desatenció de la qual gaudeixen".

També ha abandonat la lupara (un clàssic fusell sicilià) la Cosa Nostra. La màfia siciliana és la que es troba amb més dificultats de totes, ja que la cúpula de l'organització no va aconseguir ser reconstruïda després de la caiguda dels històrics capos, Totò Riina i Bernardo Provenzano. I la Camorra napolitana tampoc ha aconseguit, segons els experts de la DIA, fer ombra a la 'Ndrangheta en el tràfic d'estupefaents –una de les seves especialitats juntament amb els residus tòxics, molt més rendibles–, ni organitzar una estructura jeràrquica a l'estil de la vella Cosa Nostra. Els clans són molts, a vegades enfrontats entre si, encara que estan ben organitzats a l'hora de dividir-se el territori.

Tot i això, és potser el crim organitzat a la meridional regió de la Pulla el que més preocupa als investigadors per la rapidesa amb la qual s'està difonent. "La màfia Foggiana s'ha convertit en el primer enemic de l'estat", va advertir el fiscal nacional antimàfia, Federico Cafiero De Raho. Gràcies a la seva associació amb la màfia albanesa i al monopoli en el tràfic de drogues i la usura, la Società, que opera a les provincials de Foggia i San Severo, s'ha convertit en la més violenta –ha arribat a disparar a les seves víctimes a la cara per desfigurar-los-hi–, però representa una excepció en l'àmplia galàxia de màfies italianes.

Dossier Els tentacles de la màfia
Vés a l’ÍNDEX
stats