Lula presenta la via brasilera per acabar la guerra d'Ucraïna: "Necessitem aire fresc"

El president, que nega armes a Zelenski, vol que la Xina, Turquia i l'Índia forcin la via multilateral per posar pau

Joaquim Piera
3 min
Lula da Silva, a la dreta, amb el canceller alemany, Olaf Scholz, el passat 30 de gener a Brasília

São PauloEl Brasil, amb la tornada de Lula da Silva al poder, pretén recuperar el paper de lideratge en el multilateralisme, que és la solució que vol aplicar per desencallar i posar punt final a la guerra d’Ucraïna. El veterà dirigent, de 77 anys, ha aprofitat la visita a Brasília del canceller alemany, Olaf Scholz, el 30 de gener, per proposar una tercera via, que passaria per la creació d’un grup de països capaços de negociar un acord de pau entre els dos estats bel·ligerants.

 “Aquesta no és una guerra europea sinó que és una violació flagrant dels drets internacionals i de l’ordre que vam acordar conjuntament. El que cal fer és constituir una aliança amb força suficient per fer-se respectar en una taula de negociació i asseure’ns amb les dues parts”, ha exposat Lula, que pretén aglutinar països com la Xina, l’Índia o Indonèsia. “Els nostres amics xinesos –ha remarcat– tenen un paper crucial. Ha arribat l’hora que la Xina s’arremangui”.

El model que defensa el govern brasiler passa per la creació d’un grup semblant al del G-20, que es va posar en marxa per fer front a la crisi econòmica del 2008. Lula està disposat a ser el gran articulador d’aquesta nova aliança, que ja ha plantejat telefònicament al president francès, Emmanuel Macron, i ara, personalment a Brasília, al canceller alemany.

Els pròxims passos seran intentar convèncer les dues superpotències. Lula visitarà la Casa Blanca el 10 de març per trobar-se amb Joe Biden, amb qui manté una relació especial que va més enllà de les qüestions generacionals: els uneix haver derrotat a les urnes l’amenaça d’un segon govern amb derives totalitàries: un, Donald Trump, i l’altre, el seu aliat, Jair Bolsonaro.

El nou executiu ha reafirmat la negativa a enviar armament a Zelenski, després que el govern alemany li sol·licités que fes arribar munició per als tancs de guerra ucraïnesos. “El Brasil és un país de pau i no tenim cap desig de participar, ni tan sols indirectament, en aquesta guerra”, ha sentenciat Lula, que vol aprofitar la solució del conflicte com un exemple de la nova governança global que desitja aplicar al funcionament de les Nacions Unides. "Necessitem aire fresc. No podem tenir només els Estats Units i la Unió Europea en una banda i Rússia a l'altra", ha arribat a dir el president, que d'alguna manera ha criticat l'enviament massiu d'armes d'Occident cap a Kíiv.

Viatge a Pequín

Lula també farà una visita oficial a la Xina, encara sense data, per trobar-se amb Xi Jinping i incloure en l’agenda l’enfocament multilateral per acabar amb la guerra a l’est d’Europa. Paral·lelament, l’Itamaraty (com es coneix la diplomàcia brasilera) ja ha iniciat els contactes amb l’Índia i també s’espera comptar amb el suport de la Turquia d’Erdogan.

Tant amb Jair Bolsonaro com amb Lula da Silva, que són als antípodes ideològics, el Brasil ha mantingut una posició de neutralitat en relació amb la invasió russa. L’ha condemnat a l’ONU, però s’absté habitualment en altres votacions sobre el conflicte. A més, el gegant sud-americà no s’ha adherit a les sancions comercials contra Rússia, ja que és clau per al PIB del país mantenir obert el canal d’importació de fertilitzants. El Brasil és la quarta potència mundial en exportació de productes agropecuaris, només superat pel bloc de la Unió Europea, els Estats Units i la Xina.

stats