Internacional 21/04/2022

Le Pen fa una crida a mobilitzar diumenge "un front anti-Macron"

El president eixampla la distància amb la candidata d'extrema dreta després del debat, segons les enquestes

3 min
La candidata de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, a un míting a Arras.

ParísL'endemà del cara a cara que dimecres a la nit va enfrontar els dos candidats a la presidència de França, Emmanuel Macron i Marine Le Pen, la líder de l'extrema dreta ha cremat tots els seus cartutxos per intentar capgirar les enquestes, que apunten com a vencedor al president de la República. En l'últim míting, celebrat en un dels feus de l'extrema dreta, Arràs (Pas de Calais), Le Pen ha demanat el vot útil de tots aquells francesos enfadats amb Macron per construir –en contraposició al que el president anomena "front Republicà"– un "front anti-Macron". Le Pen, amb un to molt més dur del que va utilitzar al debat, ha apel·lat a la "majoria silenciosa" per evitar la reelecció de l'inquilí de l'Elisi. "Poble de França, aixeca't!", ha exclamat.

Tot i que el cara a cara el va guanyar Macron, Le Pen va saber aguantar l'embat millor que el 2017, quan es va mostrar agressiva i va cometre errors. Aquest dijous la candidata ha sortit a l'escenari del seu últim míting amb la moral més alta, amb un to més decisiu i desacreditant Macron sense cap pudor amb els seus habituals arguments populistes. A diferència de la contenció que va demostrar al cara a cara per evitar qualsevol risc, la candidata de la ultradreta ha passat a l'atac i ha desqualificat el seu rival titllant-lo d'"arrogant" i "condescendent". Al debat, aquesta vegada la líder de Reagrupament Nacional no va cometre errors, però no va ser capaç d'atacar Macron i es va dedicar a defensar el seu programa i a intentar esquivar les crítiques del seu rival, que va desmuntar la majoria d'arguments de la candidata.

Le Pen, que ha centrat la seva estratègia electoral en presentar-se com la salvadora del poble francès i la protectora de la classe treballadora davant l'establishment que representa el president, ha presentat l'elecció de diumenge com un referèndum en què els francesos han de triar entre "Macron o França". "Soc l'alternativa al sistema, l'alternativa al poder en benefici d'una minoria", ha reblat amb la veu afònica mentre defensava que el seu projecte representa "una renaixença democràtica". La candidata també ha insistit en la qüestió que ha marcat la campanya, el poder adquisitiu, per reiterar que el seu programa servirà perquè les llars franceses augmentin els seus ingressos amb baixades d'impostos i mesures que dimecres Macron va posar en dubte.

A la caça del vot de la banlieue

El president, que continua intentant captar el vot de les classes populars –aquest dijous s'ha desplaçat a la banlieue parisenca de Saint-Denis, una de les zones amb més immigració de França i on es va registrar l'abstenció més elevada de la regió de la capital a la primera volta–, no ha entrat en el cos a cos davant les provocacions de Le Pen. S'ha limitat a negar les acusacions i ha assegurat, amb un to molt més calmat, que la candidata "s'ha quedat sense arguments" i ha presentat un projecte "de discòrdia".

Amb tot, el cara a cara ha servit a Macron per eixamplar distàncies amb Le Pen als sondejos. A tres dies de l'elecció, el president de França sembla que allunya el fantasma d'una sorpresa de l'extrema dreta. Segons l'enquesta d'intenció de vot que han publicat aquest dijous France Info i Le Parisien, Emmanuel Macron guanyaria l'elecció amb el 57,5% dels vots davant el 42,5% de Marine Le Pen. Fa només dues setmanes alguns sondejos atorgaven una victòria al candidat a la reelecció més ajustada, però Macron ha aixamplat distàncies. Tot i això, l'entorn del candidat es mostra prudent, atès que les enquestes sovint s'equivoquen. L'accident és encara una possibilitat.

Macron fa campanya

Durant la campanya de la primera volta, el cap de l'estat francès pràcticament no va fer actes electorals i es va dedicar a fer de president, però aquesta vegada ha sigut diferent. Els resultats ajustats que preveien les enquestes l'han obligat a arremangar-se i trepitjar carrer més que mai. Ha tingut actes públics com a candidat gairebé cada dia i s'ha mostrat més proper que mai a la ciutadania per rebatre les crítiques que habitualment se li fan de mostrar-se distant. Aquest divendres tancarà la campanya amb un últim acte amb ciutadans a Figeac, a la regió d'Occitània.

Mentrestant, els dos candidats es preparen per a la jornada de diumenge. Hi ha màxim secretisme i oficialment encara no s'ha fet públic on celebrarà Macron la nit electoral, però la premsa francesa avança que el president reunirà els seus electors al Camp de Mart, als peus de la Torre Eiffel. Le Pen, de la seva banda, votarà a Hénin-Beaumont, al Pas de Calais, un dels feus de l'extrema dreta de RN però també seguirà el recompte de vots des de la capital francesa.

stats