Estats Units

Què li passa a Biden? Els seus lapsus inquieten els Estats Units

La majoria dels demòcrates el veuen massa vell i preferirien un altre candidat el 2024 i els republicans se'n volen aprofitar

3 min

WashingtonEls lapsus que el president dels Estats Units, Joe Biden, va tenir durant el seu discurs de dimarts a Florida s'afegeixen a la llarga llista que acumula durant els dos anys del seu mandat presidencial. I són especialment delicats a una setmana de les eleccions legislatives, que decidiran si el seu partit manté les ajustades majories al Congrés. "La inflació és un problema mundial per la Guerra de l'Iraq", va dir el màxim mandatari volent-se referir a Ucraïna. En adonar-se de l'error, va voler rectificar, però es va tornar a equivocar: "Disculpin, penso en l'Iraq perquè és on va morir el meu fill". De fet, el seu fill Beau (tot i que sí que havia servit a l'Iraq) va morir de càncer cerebral als Estats Units l'any 2015.

En un altre moment del seu discurs, Biden va assegurar que havia parlat amb l'"inventor de la insulina", una hormona que va ser descoberta –i no inventada– el 1921 per Frederick Grant Bantinc i James Richard Macleod. Però és impossible que aquesta conversa hagi tingut mai lloc: tots dos van morir abans del naixement de Biden, el 1942. Plou sobre mullat i als Estats Units creix la inquietud per la figura del president: els demòcrates es preocupen, els republicans ho aprofiten políticament.

L'equip de comunicació de la Casa Blanca és conegut per prestar una exhaustiva atenció a tots els detalls que envolten la figura del president. Al llarg de l'últim any s'ha hagut de trobar amb tota mena de titulars indesitjables, atès que Biden s'ha entrebancat amb les paraules de manera recurrent, s'ha mostrat desorientat al final d'alguns discursos o ha saludat a l'aire i ha caigut anant en bici, entre d'altres. Moltes d'aquestes imatges s'han fet virals i han corregut com la pólvora a les xarxes socials. Un dels moments més sonats va tenir lloc fa poc més d'un mes, al setembre, quan durant un discurs Biden va voler agrair la participació en la iniciativa d'una congressista republicana, Jackie Walorski, que havia mort feia poc en un accident de cotxe. "Jackie, ets aquí? On és la Jackie?", deia, buscant-la amb la mirada entre el públic. Quan la congressista va perdre la vida, Biden i la seva dona van emetre un comunicat amb les seves condolences.

Només un 42% de popularitat

La preocupació per l'edat del president, que als seus 79 anys (el pròxim 20 de novembre farà els 80) és el més gran de la història del país, ha sigut una arma utilitzada de manera recurrent pels conservadors per atacar-lo, especialment a través de les xarxes socials. Però també és el principal motiu de dubte dins del partit demòcrata. Segons una enquesta del New York Times, el 64% dels seus votants preferirien un altre candidat de cara a les eleccions presidencials del 2024, i la raó principal no té a veure amb la seva acció de govern, que una majoria de demòcrates aproven, sinó amb l'edat.

El president Joe Biden en un discurs, en una imatge d'arxiu.

L'índex de popularitat de Biden va caure en picat l'agost de l'any passat, coincidint amb la catastròfica retirada nord-americana de l'Afganistan que va portar els talibans al poder, i no s'ha recuperat gaire des de llavors. Segons el centre FiveThirtyEight, amb dades d'aquest novembre, només l'aproven el 42% dels nord-americans, la qual cosa suposa una caiguda d'11 punts percentuals des que va arribar al poder, quan arrencava amb un suport del 53%. De fet, en aquests moments, la seva impopularitat està empatada amb la de Donald Trump, el president amb pitjor puntuació des de la Segona Guerra Mundial. Trump, de fet, va mantenir aquesta mitjana durant tot el seu mandat i mai no va passar del 49% d'aprovació.

La seva impopularitat es deu, en gran part, per la situació que viu el país, amb una inflació desbocada des de l'inici del seu mandat i una polarització extrema que genera el rebuig frontal dels votants de signe contrari. Però la preocupació pel seu estat físic i la seva falta de carisma afegeixen una altra capa de descrèdit cap a la seva figura.

Davant aquesta situació, el màxim mandatari ha mantingut un perfil baix durant la campanya, i pocs candidats demòcrates han utilitzat el seu capital polític en el seu favor. Però en l'última setmana abans de les eleccions, ha tornat a la primera plana per participar en tres mítings electorals als estats de Florida, Nou Mèxic i Pennsilvània.

stats