Itàlia

L'última gran estafa a Itàlia: vendre passaports d'un país inventat

Una trama d'exmilitars i metges antivacunes s'inventa un fals estat a l'Antàrtida i entabana més de 700 persones

3 min
Una furgoneta del Carabinieri en una imatge d'arxiu

RomaA la dècada de 1960, Totó, el còmic i actor napolità més popular del segle XX, va aconseguir tancar amb èxit un negoci rodó: vendre la Fontana de Trevi a un turista nord-americà poc espavilat fent-se passar pel legítim propietari del conegut monument. L'estafa més famosa al país transalpí forma part de la comèdia italiana Totòtruffa 62, dirigida per Camillo Mastrocinque, però la realitat sovint supera la ficció. És el que ha passat a Itàlia, on la policia ha desarticulat una xarxa d'estafadors que havien creat un país fictici amb avantatges fiscals i fins i tot una presumpta nacionalitat acompanyada de documents falsos.

Una dotzena de persones han estat arrestades i 30 més estan sent investigades acusades dels delictes de conspiració, frau, fabricació i tinença de documents falsos i blanqueig de diners. Entre elles hi ha diversos exmilitars i policies jubilats, advocats i fins i tot metges antivacunes als quals se'ls havia prohibit exercir a Itàlia. Segons les primeres investigacions, més de 700 persones haurien pagat fins a 1.000 euros que dipositaven en un compte amb seu a Malta per obtenir la falsa nacionalitat. Les autoritats locals calculen que els delinqüents, que feien servir una pàgina de Facebook actualment inaccessible per captar adeptes, haurien obtingut més de 400.000 euros. Les autoritats italianes encara no han aconseguit aclarir des de quan funcionava l'estafa.

Alguns documents als presumptes cervells del frau estan datats el 2011, any de la falsa fundació del país, encara que les referències a les xarxes socials existeixen només des del 2015. L'Estat Teocràtic Antàrtic de Sant Jordi, com havia estat batejat, estava governat per un cap d'estat, diversos ministres i altres càrrecs institucionals ocupats, entre d'altres, per un exgeneral de la Guàrdia de Finances, Mario Farnesi, de 72 anys, i un exmariscal dels Carabinieri, la policia militar italiana, Emanuele Frasca. Aquest últim, de 56 anys, s'havia autoimposat el títol de príncep i era un dels principals líders juntament amb Damiano Bonventre, un exmembre del cos militar de la Creu Roja que exercia de tinent general de l'estat. Entre els arrestats també hi ha Roberto Petrella, de 73 anys, un ginecòleg conegut per haver difós mentides sobre el covid-19. Als seus pacients, Petrella els hauria receptat durant la pandèmia fàrmacs considerats inadequats per les autoritats sanitàries italianes, i almenys un d'ells hauria mort.

Estat Teocràtic Antàrtic

Els responsables de l'Estat Teocràtic Antàrtic de San Giorgio asseguraven tenir la sobirania d'un territori de l'Antàrtida, que fins i tot indicaven amb les coordenades, on havien fixat una capital fictícia batejada com l'Estació Ciutat de Santa Anna. El domicili social era en una notaria ubicada a la ciutat suïssa de Lugano. El fictici estat tenia fins i tot diversos diaris falsos, La Teocrazia i The Antarctic Tribune, dels quals havien publicat alguns enllaços a la pàgina de Facebook per fer més creïble la seva estafa, encara que totes les comunicacions oficials eren transmeses a través d'una mena de butlletí oficial de l'estat anomenat Gaseta Oficial. Hi van arribar a publicar una “Carta Constitucional” de 94 articles.

A més de la venda il·lícita de documents d'identitat i nacionalitat falsos, els estafadors van aconseguir recaptar diners amb la venda de falsos títols nobiliaris o parcel·les de terra a l'Antàrtida. En una altra ocasió, els responsables van sol·licitar diners als seus ciutadans per adquirir una illa grega a través de la qual expandir els seus territoris. Els estafats eren seduïts per aconseguir la falsa nacionalitat amb la promesa d'obtenir a canvi importants beneficis fiscals, com un impost únic del 5%, així com la possibilitat de no haver de vacunar-se contra el covid-19, obligatori al país transalpí per poder treballar i accedir als llocs d'oci fins a la primavera passada. Els cervells del frau havien facilitat als estafats documents que presumptament els permetien oficialitzar l'expatriació i fins i tot, en alguns casos, falsos carnets de conduir.

Les primeres investigacions les va començar l'abril del 2021 la fiscalia de Catanzaro, al sud d'Itàlia, que va ordenar escorcollar el domicili de dues persones per tràfic de drogues, que van assegurar que eren ministres de l'Estat Antàrtic de Sant Jordi. Aleshores, l'advocat dels acusats, Luigi Ciambrone, va afirmar que “l'Estat Sobirà Antàrtic de Sant Jordi havia estat reconegut objecte de dret internacional, amb la qualificació d'estat independent” per la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (Ecoswas), a través d'un document firmat a Nigèria el maig de 2019. Una justificació que no els ha servit per evitar l'arrest domiciliari d'almenys una dotzena d'acusats.

stats