CORONAVIRUS

L'OMS desaconsella les restriccions als viatges per combatre l'òmicron

La nova variant del covid-19 ja s'ha detectat en 23 països, però es tem que sigui només la punta de l'iceberg

3 min
Tedros Adhanom, director general de l'OMS, aquesta tarda de dimecres, durant la conferència de premsa

LondresL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquesta tarda un esforç de "racionalitat" i de "proporcionalitat" a l'hora de prendre mesures per combatre la pandèmia i el sorgiment de noves variants, com la tot just detectada òmicron.

Al mateix temps, ha recordat que "n'estem aprenent molt, però encara hi ha molt més per aprendre sobre el seu efecte en la transmissió, la gravetat i l'efectivitat de tests, teràpies i vacunes".

No serà fins d'aquí a deu dies o dues setmanes que aquestes preguntes podran tenir una primera resposta.

L'organisme que vetlla per la salut global assegura que la mutació ja s'ha identificat en 23 països. La dada, han vaticinat els responsables, anirà en augment els pròxims dies. "L'OMS s'ho pren molt seriosament, i cada país ho hauria de fer. Però això no és cap sorpresa, és el que fan els virus, i el que continuarà fent si permetem que s'escampi".

Tot i això, des de Ginebra, en conferència de premsa, el director general de l'entitat, el doctor Tedros Adhanom, ha fet una crida perquè tots els països prenguin mesures "racionals" i "proporcionals de reducció de riscos", d'acord amb el reglament sanitari internacional. Això inclouria accions com ara "el control de passatgers abans dels viatges o a l'arribada [idea també expressada avui per la Comissió Europea], o l'aplicació de quarantenes als viatgers internacionals". Adhanom ha advertit específicament que "les prohibicions generals dels viatges no impediran la propagació internacional de l'òmicron i suposen un gran perjudici per a les persones i els seus mitjans econòmics de vida".

Les paraules del màxim responsable de l'OMS s'han de llegir com una crítica a les accions preses des d'Europa, que ha castigat els països del sud de l'Àfrica aïllant-los per la identificació de la nova variant. Tedros Adhanom ha considerat aquest càstig "extremadament preocupant", ja que "s'està penalitzant [dos països, Sud-àfrica i Botswana] per fer les coses bé". Això, a més, podria evitar que en el futur es compartís informació clau per lluitar contra la pandèmia.

Fracàs global

L'OMS ha tornat a posar de manifest el fracàs d'una estratègia global per posar fre a la pandèmia. "A escala mundial, tenim una barreja tòxica de baixa cobertura vacunal i de proves de detecció molt baixes: una recepta per a la cria i l'amplificació de variants". Alguns exemples mostren el fracàs de la comunitat global en la lluita contra el covid. Un país com Zàmbia només ha pogut administrar la doble pauta de vacunació al 3% de la població; Ghana, al 5,7%; la República Democràtica del Congo, al 5,8% i, entre molts altres, Nigèria, només al 2,4%. Un cas com el de Ruanda, amb el 34,6% de vacunació de la població objectiu, els adults de 18 anys, és del tot excepcional.

Per la seva banda, el director d'emergències de l'OMS, el doctor Michael Ryan, ha volgut destacar també la "inconsistència" d'algunes de les restriccions imposades recentment per alguns països, com per exemple el Japó, que ha prohibit l'entrada, excepte per als seus ciutadans: "Els virus no tenen nacionalitat. Cal aplicar principis de salut pública, no d'altra mena", ha dit.

Quant a la conveniència d'aplicar dosis de reforç davant el possible avanç de la variant òmicron, Ryan ha recordat que són "posicions de luxe", com la del Regne Unit o alguns estats de la Unió Europea, mentre molts països no tenen prou vacunes "per protegir ni tan sols els més vulnerables". La doctora Soumya Swaminathan, cap científic de l'OMS, ha insistit que l'objectiu hauria de ser protegir aquelles persones d'arreu del món que actualment no han tingut accés a cap vacuna contra el covid-19.

stats