L'excanceller austríac Sebastian Kurz deixa la política acusat de corrupció

El seu successor i actual cap de govern, Alexander Schallenberg, anuncia també la seva dimissió

2 min
El canceller d'Àustria, Sebastian Kurz.

BarcelonaL'excanceller i líder del Partit Popular austríac (ÖVP), Sebastian Kurz, ha anunciat aquest dijous que es retira de la política. Qui el 2017 es va convertir en el cap de govern democràtic més jove del món, llavors amb 31 anys, ha assegurat que les acusacions i investigacions contra ell han minat el seu "entusiasme" i "passió" per la política. Aquest moviment inesperat ha derivat, a més, en un altre anunci sorpresa, la dimissió de l'actual cap de govern, Alexander Schallenberg, que va substituir Kurz quan va renunciar fa dos mesos acusat de corrupció.

El 9 d'octubre, Kurz va deixar el càrrec de canceller d'Àustria, però va mantenir-se com a president i portaveu parlamentari del partit conservador, que ara haurà d'iniciar un procés de renovació del lideratge. Schallenberg ha argumentat que plega perquè no té intenció d'assumir la presidència de la formació, i considera que el líder del partit és qui ha d'ocupar també el càrrec de canceller. "Crec fermament que les dues posicions haurien d'estar ocupades aviat per la mateixa persona", ha dit en un comunicat. "Per això poso el meu càrrec de canceller a disposició tan aviat com s'estableixi el rumb corresponent a dins del partit", ha afegit. La dimissió de Schallenberg, doncs, es farà efectiva quan l'ÖVP hagi designat un nou líder, que probablement serà l'actual ministre de l'Interior, Karl Nehammer, segons la premsa local.

"Ni sant ni delinqüent"

Kurz va viure una ràpida ascensió a la primera línia política abans d'arribar a la trentena. Amb 24 anys va ser nomenat secretari d'estat; amb 27, ministre d'Exteriors, i als 31, cap de govern. A l'octubre va acabar dimitint per intentar superar la crisi generada pel seu processament en una investigació de la fiscalia per malversació de diners públics. Malgrat que el seu partit va fer pinya al seu voltant, els Verds, socis de govern, van demanar el seu cap, amb l'amenaça de donar suport a una moció de censura promoguda per l'oposició. La fiscalia austríaca l'acusa d'haver utilitzat fons públics per pagar la publicació d'enquestes i articles favorables a ell i al seu partit entre el 2016 i el 2018, quan era ministre d'Exteriors i ja intentava aplanar-se el camí cap a la direcció de la formació conservadora. El 18 de novembre, el Parlament austríac li va retirar la immunitat com a diputat per facilitar una altra investigació de la fiscalia, en aquest cas com a sospitós de fals testimoni en una comissió d'investigació.

El ja expolític austríac, que nega les acusacions, ha assegurat aquest dijous que no és "ni un sant ni un delinqüent". "Com a canceller, has de prendre tantes decisions cada dia que saps des del principi que també prendràs decisions equivocades", ha dit en un comunicat. Kurz ha afirmat que entenia la política "com una competició de les millors idees", però que en els últims mesos la seva rutina política era una successió d'"acusacions, imputacions i processos". "Sempre estàs sota observació. També tens constantment la sensació que t'estan caçant", ha afegit. Kurz, que acaba de ser pare, no ha concretat el seu futur professional i ha dit que vol dedicar més temps a la seva família.

stats