Internacional 10/06/2021

L'Eurocambra retreu al Marroc l'ús de menors per pressionar Espanya

Els eurodiputats aproven una resolució que defensa la "inviolabilitat" de les fronteres dels membres de la Unió

2 min
Pla general de l'exterior de l'Eurocambra a Estrasburg. (Horitzontal)

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha rebutjat l'actuació del Marroc en l'últim xoc diplomàtic amb Espanya per la crisi migratòria a Ceuta. Els europarlamentaris han aprovat aquest dijous una resolució en què condemnen "l'ús" del Marroc de la vida de persones migrants per aconseguir "objectius polítics". En concret, li retreu "la participació de nens, menors no acompanyats i famílies" en l'entrada en massa a Ceuta des del Marroc, posant les seves vides i la seguretat en risc". El text s'ha aprovat per 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions, després d'un debat protagonitzat principalment per europarlamentaris espanyols, que han retret el "xantatge" del govern marroquí sobre Espanya.

Com qualsevol altra resolució de l'Eurocambra, té l'objectiu d'enviar un missatge polític però no comporta cap implicació pràctica. Al text, els eurodiputats exigeixen a Rabat que respecti la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants i denuncien la violència contra les persones migrants.

El relator especial de l'ONU critica les devolucions en calent d'Espanya

Aquesta mateixa setmana el relator especial de l'ONU per a les migracions ha publicat un informe sobre les devolucions en calent en què recalca que des del 2015 "s'ha aplicat un règim especial a Ceuta i Melilla que permet que les autoritats n'efectuïn a la frontera amb persones estrangeres que intenten entrar de manera irregular des del Marroc". Textualment, el relator especial "expressa serioses preocupacions pels impediments que Espanya aplica a l’accés a l’asil, tenint en compte la creació de zones d’excepció a la frontera i les informacions que els migrants de l’Àfrica subsahariana són objecte de discriminació i se'ls impedeix sortir del Marroc i accedir a Espanya".

L'altra qüestió a què fa referència la resolució de l'Eurocambra és el respecte de les fronteres de la UE. Des del principi de la crisi diplomàtica que es va obrir entre el Marroc i Espanya, la UE va fer pinya amb Madrid i va enviar constants missatges al Marroc recordant-li que "les fronteres espanyoles també són fronteres europees". En aquesta línia va la resolució del Parlament Europeu: afirma que "Ceuta és una frontera exterior de la Unió" i que, per tant, "la seva protecció i seguretat correspone a la Unió en la seva totalitat". El text "reitera la inviolabilitat de les fronteres dels estats membres de la Unió i el respecte ple, no negociable, de la integritat territorial" com a principi bàsic del dret internacional.

Això sí, la resolució de l'Eurocambra també busca no trencar les relacions amb el Marroc. Recalca que la crisi diplomàtica no ha de "malmetre ni les relacions estratègiques, multidimensionals i privilegiades" entre el Marroc i la Unió Europea, ni la cooperació en àmbits com la lluita contra el terrorisme, el tràfic de drogues i d'éssers humans i la migració. En la mateixa línia, la comissària d'Igualtat, Helena Dalli, ha demanat "mantenir una cooperació estreta amb el Marroc", perquè els desafiaments que implica la migració "exigiran més diàleg" amb Rabat i "trobar solucions comunes".

stats