Qatargate

Juan Fernando López Aguilar: “L’Eurocambra ha d’aturar tota activitat vinculada a Qatar fins que s’aclareixi tot”

President de la comissió de llibertats civils del Parlament Europeu

2 min
Juan Fernando López Aguilar, eurodiputat i exministre del PSOE

Brussel·lesJuan Fernando López Aguilar (PSOE) és eurodiputat i president de la comissió de Llibertat Civils del Parlament Europeu, en què es va discutir i tramitar la resolució legislativa sobre la facilitació de visats a turistes qatarians per entrar a l’espai Schengen que s’havia de votar aquest dilluns a l’Eurocambra i, finalment, es va anul·lar pel Qatargate. En la votació d’aquesta proposta hi va participar l’exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, que està empresonada per presumptament haver acceptat suborns de Qatar.

Va sospitar mai que Kaili acceptés diners de Qatar?

— Mai. No m’ho hauria arribat a imaginar mai.

Kaili tenia un paper molt actiu en la comissió que presideix?

— Sí, però res fora del que és normal. A més, s’ha de tenir en compte que era la cap de les relacions diplomàtiques interparlamentàries entre l’Eurocambra i els parlaments dels estats del Golf. Era la seva zona i jo atribuïa la seva proactivitat al seu càrrec, al coneixement i l’experiència sobre el terreny.

Per què va participar en la votació de la resolució dels visats de Qatar si no li tocava?

— No hi ha res d’estrany, en això. És del tot normal que quan un diputat no pot participar en una votació el substitueixi un altre. Pensi que formem part de moltes comissions i a vegades les votacions ens coincideixen. Ara bé, desconec si ella va demanar expressament votar en la comissió.

Tampoc tenia sospites de Maria Arena, que també ha deixat la presidència de la subcomissió de Drets Humans pel Qatargate?

— A la Maria Arena jo la coneixia personalment i no puc traslladar sobre ella res semblant a una sospita.

Per què els socialdemòcrates van votar en bloc a favor de la facilitació dels visats, quan normalment al Parlament Europeu la disciplina de vot se sol trencar?

— És un text que tenia un suport molt majoritari.

¿Considera oportuna la decisió de l’Eurocambra de fer tornar a passar la normativa dels visats de Qatar per la comissió que presideix després de l’escàndol?

— Sí. És més, crec que tota l’activitat parlamentària del Parlament Europeu que estigui vinculada amb Qatar s’hauria d’aturar fins que la justícia aclareixi els fets. Evidentment, Kaili també ha estat expulsada de la comissió de Llibertats Civils.

¿Creu que Qatar ha aconseguit el que volia amb els suborns?

— Ha fracassat de manera estrepitosa. La facilitació dels visats, per exemple, havia de sortir igualment perquè els diputats consideraven legítimament que s’ho mereixia. Ara, en canvi, ha quedat aturada i ja veurem quan es reprèn.

Però ha afectat la imatge de l’Eurocambra.

— Són uns dies molt tristos, és una vergonya molt gran i embruta la feina ben feta de molts companys del Parlament Europeu. Hem de preservar la confiança dels ciutadans en la institució.

stats