Estats Units
Internacional 23/01/2023

Troben mort l'autor del tiroteig al Chinatown de Los Angeles, un home de 72 anys d'origen asiàtic

La policia treballa per identificar les 11 víctimes mortals, tots asiàtic-americans i clients d'una sala de ball

ARA
3 min
El xèrif del comptat de Los Angeles, Robert Luna, declarant durant la roda de premsa sobre el tiroteig

BarcelonaLa policia de Los Angeles investiga els motius del tiroteig que va deixar onze víctimes mortals i nou ferits diumenge a la matinada a Monterey Park (Califòrnia), durant la celebració de l'Any Nou xinès. El presumpte autor, Huu Can Tran, de 72 anys, ha estat trobat mort aquesta matinada dins una furgoneta blanca, quan la policia estava a punt de detenir-lo. Inicialment, es van reportar deu víctimes mortals, però aquest dilluns el balanç ha pujat fins a onze.

Les autoritats han reconstruït així els fets: l'home va disparar contra els assistents a l'Star Ballroom Dance Studio, on la clientela és majoritàriament asiàtica-americana i d'edat avançada, i després va intentar entrar en una altra sala de ball, a la ciutat veïna d'Alhambra, però un client el va poder aturar. S'han identificat tres armes: una pistola amb carregador d'alta capacitat, que va utilitzar en l'atac; una pistola d'assalt semiautomàtica, que li van prendre al desarmar-lo i per a la qual no tindria permís, i un revòlver, que hauria utilitzat per suïcidar-se dins la furgoneta.

La tragèdia hauria pogut ser encara pitjor si no hagués sigut per la intervenció de Brandon Tsay, un informàtic de 26 anys que treballava a la taquilla de la discoteca Alhambra i que va desarmar l'agressor quan va entrar al local. "No semblava que volgués diners, no era aquí per robar-nos. Quan mirava la sala semblava buscar objectius", ha explicat Tsay a diversos mitjans nord-americans. "Em vaig adonar que havia de prendre-li l'arma. Quan vaig tenir prou coratge, em vaig tirar sobre seu amb les dues mans, vaig agafar l'arma i ens vam barallar", ha relatat. Segons Tsay, els dos homes van arribar al vestíbul forcejant. L'atacant es resistia i colpejava la cara i el cap del jove, però ell va aconseguir prendre-li l'arma. "En aquest moment vaig pensar que fugiria, però es va quedar parat. Realment vaig pensar que l'hauria de disparar". Però finalment Tran va sortir per la porta i va tornar a la seva furgoneta, segons Tsay, que immediatament va trucar a la policia.

Segons el xèrif del comtat, Robert Luna, encara no s'han pogut establir les motivacions de l'atac: les autoritats investiguen la identitat de les víctimes mortals (cinc homes i cinc dones d'entre 50 i 60 anys), i si Tran va actuar per motius personals o es tracta d'un crim d'odi. Els crims racistes contra la comunitat asiàtica als Estats Units han augmentat els darrers anys, sobretot des que l'expresident Donald Trump va qualificar el covid-19 com a "virus de la Xina".

La ciutat de Monterey Park, batejada popularment com "la primera Chinatown de l'extraradi", acull una comunitat asiàtica molt important i durant dècades ha estat un destí predilecte per als immigrants xinesos. Chester Chong, president de la Cambra de Comerç Xinesa de Los Angeles, ha transmès que la comunitat tem que es tracti d'un crim d'odi, però les autoritats intenten transmetre tranquil·litat. "Ja no esteu en perill", ha dit en un comunicat Judy Chu, la congressista que representa el districte de Monterey Park a la cambra baixa estatunidenca. La congressista deixa clar que queden moltes preguntes per respondre: "Quina era la motivació d'aquest tiroteig? Es tracta d'un problema de violència domèstica? D'on va treure les armes? Les posseïa legalment?"

La tragèdia ha deixat en estat de xoc els veïns de la ciutat, alguns dels quals va confondre els trets amb els focs artificials tradicionals de l'Any Nou xinès, segons Reuters. Chong descriu Monterey Park com un lloc "tranquil, pacífic i bonic on tothom es coneix i s'ajuda mútuament". L'alcalde del municipi, Henry Lo, ha declarat que "la prioritat és assegurar-se que les víctimes i els seus familiars rebin l'ajuda necessària per curar-se i superar el trauma" i que creu que la recuperació serà "un llarg procés".

stats