Pandèmia
Internacional 20/01/2023

La migració més gran del món: la Xina rep l'Any del Conill amb la por als contagis a les zones rurals

Són les primeres festes sense restriccions, malgrat l'esclat de casos de covid, i s'esperen 2.100 milions de desplaçaments

5 min
Preparatius Any nou Xinès

PequínEls mercats ambulants d'Any Nou han tornat als carrers de Pequín, les atraccions turístiques estan obertes, els carrers s'han adornat amb llanternes vermelles i els conills de peluix donen la benvinguda als clients als centres comercials. Enmig de la pitjor onada de contagis des que va començar la pandèmia, que ja ha costat 60.000 morts en l'últim mes, la capital i el país es preparen per celebrar l’arribada de l’Any Nou Xinès, o Festa de la Primavera, que comença aquest dissabte a la mitjanit.

El desig de recuperar la vida normal i la tradició de reunir-se amb la família després de tres anys de restriccions sembla més fort que la por a expandir els contagis. Almenys això indiquen les xifres de viatgers que comencen a recordar els temps prepandèmia. Segons el ministeri de Transport, s'esperen uns 2.100 milions de viatges durant el que es coneix com a Chunyun, el període de 40 dies que envolta les festes, i en què es produeix la migració més gran del planeta.

Aquest any els desplaçaments s'han començat a fer el 7 de gener i s'allargaran fins al 15 de febrer. Les xifres representen el 99,5% més de viatges que l'any passat. Tot i això, només arriben al 70,3% dels de 2019, abans de l'esclat de la crisi del covid. L'empresa nacional de ferrocarril ha anunciat que s'ha augmentat la freqüència dels trens i s'ofereixen més de nou milions de seients al dia durant el Chunyun.

La gran operació sortida es concentra aquesta setmana, abans de la gran celebració d'Any Nou. Les estacions de tren de Pequín i els aeroports han recuperat l'aspecte habitual durant les festes: aglomeracions a les entrades i viatgers carregats amb regals per dur a les famílies de les zones rurals.

Per primera vegada des que el 2020 es va anunciar el tancament de Wuhan i la suspensió de les celebracions de l’Any Nou, es respira normalitat. Encara que altres anys no hi ha hagut prohibicions expresses de viatjar, es desplegaven nombroses mesures per evitar-ho: als funcionaris se'ls recomanava no sortir de la seva població, per exemple; els universitaris tenien problemes per abandonar el campus si no hi havia raons de força major; el viatge, a la pràctica, comportava el risc de no poder tornar al lloc de residència si es notificava qualsevol petit brot a la província que es visitava. A més, hi havia el perill d'acabar en un centre de quarantena simplement per ser un contacte d'un contagiat. El turisme també es restringia amb el tancament d'hotels, monuments o reducció de la venda de bitllets de transport.

Ara es pot viatjar sense problemes, perquè el 7 de desembre la Xina va eliminar de cop totes les restriccions de la política de covid zero i es va rebaixar el coronavirus a una infecció de nivell B, similar a una grip.

Mesures de precaució

L'eufòria per viatjar contrasta amb els advertiments del govern, que ha demanat precaució i que la població s'abstingui de visitar els avis per evitar propagar els contagis. També s'ha instat especialment a minimitzar els viatges a les persones grans malaltes, a les embarassades i als nens.

Viatgers en una de les estacions de tren de Pequín, en una imatge del gener del 2020, pocs dies després que es declarés el tancament de Wuhan. Llavors, l'ús de la mascareta encara no s'havia difós gens

L'onada de contagis actual ha saturat els hospitals i ha col·lapsat les funeràries. Dissabte passat Pequín va reconèixer prop de 60.000 morts per covid-19, entre el 8 de desembre de l'any passat i el 12 de gener d'aquest 2023. La mitjana d'edat era de 80,3 anys, informava el diari Global Times, i més del 90,1% en tenien més de 65. El nombre de víctimes contrasta amb l'escàs degoteig de defuncions que s'havien anunciat durant l'últim mes –cinc diàries– i és dotze vegades més gran que les poc més de cinc mil que Pequín reconeixia des del principi de la pandèmia.

L'OMS havia pressionat perquè la Xina subministrés dades fiables. I tot i que les noves dades suposen un salt qualitatiu, la xifra continua generant molts dubtes davant de l'amplitud del contagi en una població de 1.400 milions de persones.

La Xina es justifica dient que només ha facilitat dades de morts registrades a hospitals i que es puguin atribuir exclusivament a una insuficiència respiratòria provocada pel covid-19. Els difunts amb patologies prèvies i els que moren a casa en són exclosos. Diferents especialistes, entre altres els de la companyia britànica Airfinity, de predicció de riscos sanitaris, han vaticinat que es registraran com a mínim més d'un milió de morts al país.

Risc de contagis al camp

Les autoritats sanitàries de Pequín han assegurat que el pic de l'onada de contagis ja s'ha superat a les principals ciutats i la situació als hospitals està més controlada. Ara amb les vacances i el retorn de molts emigrants als seus llocs d'origen, el problema se centra en l'augment dels contagis a les zones rurals, que tenen pitjors serveis mèdics i on el nivell de vacunació de la gent gran és molt baix.

La Comissió Nacional de Salut assegura que ha reforçat les clíniques rurals amb més personal. S'han distribuït 1,17 milions d'oxímetres de pols –aparell que mesura de manera indirecta la saturació d'oxigen de la sang d'un pacient– i s'hi han enviat medicaments. També s'han establert serveis de telemedicina de 24 hores per connectar els centres de proximitat amb els hospitals dels comtats i es permetrà la transferència directa dels malalts greus a hospitals urbans. S'espera que l'onada de contagis a les zones rurals arribi al febrer i el pic, a principis de març. La televisió pública s'ha omplert de reportatges sobre com s'afronta el risc de contagis als pobles i la feina dels voluntaris que s'han desplaçat a ajudar la gent gran.

Amb l'obertura de fronteres, les festes d'Any Nou també han impulsat els xinesos que s’ho poden permetre a sortir a l'estranger. Destinacions pròximes com Cambodja, el Vietnam o Tailàndia estan entre les preferides. I no es pot oblidar que Hong Kong i Macau també són indrets cobejats ara que no són necessàries les quarantenes. Molts xinesos aprofitaran les seves sortides per posar-se una dosi de reforç de la vacuna de Pfizer/BioNTech, que és més efectiva que les nacionals i no està disponible al continent.

Censura del pessimisme

Les autoritats xineses han anunciat que perseguiran als usuaris d'internet que escampin "rumors" sobre la propagació del virus i les experiències dels qui han passat la malaltia, en el marc del programa "Millora virtual del Festival de Primavera" (o de l'Any Nou xinès). Amb aquesta iniciativa, l'administració cibernètica nacional vol que la ciutadania tingui accés a un internet que reflecteixi "la imatge i els valors" del Partit Comunista i així evitar que creixi un "sentiment pessimista" durant la celebració de les festes. També li servirà per contenir les crítiques sobre la gestió del covid i la falta de transparència del govern. A banda, el programa també perseguirà aquells qui facin ostentació de la seva riquesa i el consum excessiu a les xarxes socials. Per exemple, els usuaris que mostrin sopars "excessius", regals cars o grans sobres vermells amb diners en efectiu (un regal típic durant l'Any Nou) seran "investigats per promoure informació extravagant i malbaratadora".

stats